latinica  ћирилица
11/01/2019 |  11:03 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Košarac: Nema stalnih komisija bez definisane strukture vlasti

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da SNSD smatra da ne treba birati stalne komisije Predstavničkog doma BiH bez definisane strukture vlasti u zajedničkim institucijama koja bi potvrdila imenovanje predsjedavajućeg, zamjenika i ministara u Savjetu ministara.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

"Dok se ne izvrši imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara i dok se precizno ne definiše koje partije će vršiti vlast u zajedničkim institucijama, nema nikakvog smisla birati stalne komisije u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Klub SNSD-a za sada neće predlagati svoje poslanike u te komisije, a od Kolegijuma Predstavničkog doma i zvanično ćemo zatražiti odgađanje sjednice, zakazane za 17. januar", rekao je Košarac Srni.

On je pojasnio da bi, izborom stalnih komisija, Predstavničkom domu u novom sazivu bilo omogućeno da usvaja akte koje predlaže Savjet ministara u tehničkom mandatu, što je za SNSD, kako je rekao, potpuno neprihvatljiva i politički šizofrena situacija.

"Neprihvatljivo je da predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i ministri u tehničkom mandatu Mirko Šarović i Dragan Mektić u parlament BiH šalju akte o kojima će raspravljati i glasati poslanici Denis Zvizdić, Mirko Šarović i Dragan Mektić. To je apsurdna situacija koju SNSD ne može i ne smije dozvoliti", poručio je Košarac.

On kaže da stalne komisije Predstavničkog doma nije moguće konstituisati ako nije precizno utvrđeno koje političke partije čine vlast, a koje opoziciju u zajedničkim institucijama BiH.

"Kako ćemo izabrati predsjedavajuće i zamjenike predsjedavajućih komisija i kako ćemo obezbijediti normalno funkcionisanje komisija ako nismo definisali ko čini skupštinsku većinu, a ko je opozicija. Dok ne dobijemo precizne odgovore na ta pitanja, besmisleno je birati članove i konstituisati stalne komisije Predstavničkog doma", upozorio je Košarac.

On je apelovao na članove Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića i Željka Komšića da prestanu sa ucjenama i opstrukcijom imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara.

"DŽaferović i Komšić odbijaju da izvrše svoju ustavnu i zakonsku obavezu i to je nešto što ćemo dobro zapamtiti. Proces imenovanja i potvrđivanja predsjedavajućeg Savjeta ministara, te imenovanja i potvrđivanja ministara i zamjenika u Savjetu ministara predstavlja način da se definiše struktura vlasti, kao i opozicija u zajedničkim institucijama. Sve drugo predstavlja opstrukciju, kao i neustavno i nezakonito postupanje", ocijenio je Košarac.