latinica  ћирилица
11/01/2019 |  12:57 ⇒ 14:44 | Autor: RTRS

Osuda napada na ekipu RTRS-a

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju napad na ekipu RTRS-a, koji se desio juče u Sarajevu.
Napadnuta ekipa RTRS - Foto: RTRS
Napadnuta ekipa RTRSFoto: RTRS

Upravni odbor BH novinara zahtjeva od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu ovog napada i poduzimanje kaznenih mjera prema napadaču, te stvaranje uslova za slobodan i siguran rad svih novinara i medijskih ekipa, bez obzira za koji medij rade i iz kojeg dijela BiH dolaze na novinarske zadatke u Sarajevo.

"Sloboda medija i sigurnost novinara su demokratske vrijednosti, zaštićene Ustavom BiH i zakonskim propisima – niko nema pravo dovoditi u pitanje te vrijednosit ili ih kršiti svojim postupcima. Zbog toga očekujemo od MUP –a Kantona Sarajevo da u najskorije vrijeme javnost obavijesti o konkretnim mjerama koje su poduzeli u vezi sa ovim napadom", navodi se u saopštenju UO udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima .

Naglašavaju kako je nedopustivo napadati novinarske ekipe i sprječavati medijske radnike u obavljanju profesionalnih zadataka, te zahtijevaju od nadležnih pravosudnih i državnih istitucija efikasnije sankcionisanje pojedinaca koji krše pravo na slobodu medija i ugrožavaju sigurnost novinara, kao i dosljednu primjenu evropskih standard zaštite prava na slobodu izražavanja.

Društvo novinara BiH takođe je danas osudilo napad na ekipu RTRS-a. U saopštenju su upozorili na trend učestalih napada na predstavnike medija u BiH, odnosno da pojedinci svoje neslaganje sa određenom politikom iskazuju napadajući, sve agresivnije, novinare i medijske radnike.

"S obzirom da se incident dogodio u neposrednoj blizini Predsjedništva BiH, ali i zgrade MUP-a Kantona Sarajevo, od velike je važnosti da se napadač što prije identifikuje i procesuira, jer smatramo da je upravo nepoduzimanje adekvatnih mjera protiv napadača na medije jedan od glavnih uzroka negativnog trenda napada na medije", navodi se u saopštenju Društva novinara BiH.

Ističu da se mora više povesti računa o sigurnosti medijskih radnika, jer napadi na medije u neposrednoj blizini institucija u kojima se održavaju press konferencije ugrožavaju i njihov kredibilitet.

Vozaču RTRS-a Slobodanu Vaskoviću, koji je u automobilu čekao ekipu koja je pratila konferenciju za novinare u Predsjedništvu BiH, prišlo je nepoznato lice i uz psovke i uvrede udarilo nogom službeni automobil RTRS-a i pljunulo u staklo na vozačevim vratima.