latinica  ћирилица
11/01/2019 |  14:14 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Košarac: Srpska ne destabilizuje region, već Haradinaj

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je danas da defile povodom 9. januara nije nikakav provokativni marš usmjeren ka destabilizaciji regiona, kako tvrdi premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj, već svečana parada koja svjedoči o odnosu prema slobodi srpskog naroda i Republici Srpskoj.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Parada nije imala za cilj da destabilizuje region, kao što Haradinaj kaže, ali ono što je sigurno destabilizovalo region jesu odluke Haradinajeve vlade da uvede 100 odstotne carine na robe iz centralne Srbije i BiH, kao i da, suprotno svim rezolucijama UN, uspostave oružane snage samoproglašenog Kosova", ocijenio je Košarac.

On je istakao da u pjesmi koju su na svečanom defileu povodom Dana Republike u Banjaluci pjevali pripadnici policije Srpske nema ništa provokativno, a pogotovo ne poziva na rat i genocid, kako tvrdi Haradinaj.

"Treba napomenuti da je Haradinaj jedan od američkih političkih poltrona koji, očigledno, sprovodi određene politike", naveo je Košarac, dodajući da je Haradinaj zločinac koji se, kao i svaki zločinac, plaši policije".

Košarac je ocijenio da je u Banjaluci održan svečan i dostojanstven defile posvećen slobodi srpskog naroda i istakao da pjesma "Hriste Bože" koja se čula jasno manifestuje srpsku tradiciju i prisustvo Srba gotovo deset vijekova na Kosovu.

Prema njegovim riječima, ta pjesma nikad nikoga nije pozivala na, kako tvrdi Haradinaj, rat i genocid.

On je dodao da, poznavajući mentalni i politički sklop Haradinaja, potpuno je jasno da još jednom pokušava da se obruši na interese srpskog naroda.

"Republika Srpska je demokratska država koja je međunarodno priznata Dejtonskim sporazumom i čiji je cilj da baštini vrijednosti srpskog naroda i promoviše vrijednosti srpske tradicije, uvažavajući i sve ostale narode.
Nemamo nikakav negativan stav ni prema Bošnjacima, niti Hrvatima jer je Srpska, ne samo demokratska država, nego je mjesto za sve ljude koji žele da poštuju Zakon i Ustav Republike Srpske", kaže Košarac.

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj prozvao je EU zbog nereagovanja na, kako tvrdi, nove provokacije Beograda, ovog puta preko "svog satelita" Republike Srpske, gdje su tokom obilježavanja Dana Republike Srpske pjevane pesme kojima je pozivano na "osvetu i osvajanje Kosova", prenio je RTS.

"Dok EU koristi sve načine da izvrši pritisak na Kosovo da ukine legitimnu i zakonsku mjeru uvođenja takse, što koriste sve razvijene zemlje, kao što su SAD, Francuska, Kanada..., ne oglašava se na scene /u Banjaluci/ u kojima se poziva na rat i genocid", napisao je Haradinaj na svom "Fejsbuk" profilu.