latinica  ћирилица
11/01/2019 |  15:52 | Autor: SRNA

Zaharova: SR Јugoslavija je bila žrtva miješanja Amerike u unutrašnja pitanja

Miješanje SAD u unutrašnja pitanja suverenih država dostiglo je vrhunac, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, navodeći da su žrtve tog miješanja bile SR Јugoslavija, Irak i Sirija.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

"Amerika je svoje miješanje u unutrašnja pitanja SR Јugoslavije obrazložila `uspostavljanjem mira i ograničavanja vojnog potencijala zemlje`", rekla je Zaharova.

Ona je dodala da u istoriji postoji i mnoštvo drugih primjera, počevši od izjave nekadašnjeg predsjednika SAD Vudroa Vilsona, koji je još u martu 1913. godine rekao da namjerava da "nauči" države Јužne Amerike da "biraju dobre ljude", pod izgovorom da je to potrebno zarad zaštite "nacionalnih interesa Amerike".

Prema njenim riječima, potom je "leksikon" američke administracije počeo da se razvija, što je rezultiralo time da je bivši predsjednik SAD Hari Truman opravdao nuklearni napad na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, prenosi "Sputnjik".

"Mnogobrojne izjave sličnog konteksta stizale su za vrijeme hladnog rata protiv Rusije, Kube, Vijetnama i drugih zemalja. Tako je i nekadašnji predsjednik SAD Dvajt Ajzenhauer u martu 1960. godine rekao da Vašington neće dozvoliti da na zapadnoj polulopti dominira `međunarodni komunizam`", ukazala je Zaharova.