latinica  ћирилица
11/01/2019 |  16:12 | Autor: SRNA

Potvrđena optužnica protiv Dragoljuba Kunarca

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv pripadnika VRS Dragoljuba Kunarca za zločin na području Foče počinjen 1992. godine, nakon čega će odlučiti da li će predmet biti prebačen u Njemačku ili će biti zatraženo suđenje pred domaćim pravosuđem.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

"Sud BiH je u predmetu `Kunarac` donio odluku o optužnici Tužilaštva BiH podignutoj 5. decembra 2018. godine. Odluka Suda je dostavljena stranci i braniocu, a javnost će o njoj biti blagovremeno informisana saopštenjem Suda BiH, nakon što odluku prime stranka i branilac", saopšteno je iz Suda BiH.

Dragoljub Kunarac zvani "Žaga" i "Dragan" nalazi se u Njemačkoj na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Haškog tribunala, a Tužilaštvo BiH ga je po tri tačke optužnice optužilo za zločin protiv čovječnosti.

Kunarac je u Hagu 2002. godine osuđen na 28 godina zatvora za više silovanja, te za držanje u ropstvu dvije žene, prenosi Birn.

Tužilaštvo BiH tereti ga da je, u svojstvu komandira specijalne jedinice VRS, zajedno sa drugim pripadnicima ove jedinice, 27. i 28. jula 1992. godine iz sela i zaselaka Kobilja Ravan, Luke i Falovići -Podpeće, učestvovao u ubistvima, mučenju i deportovanju bošnjačkih civila, navodi se u optužnici.

Početkom februara 2017. godine predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron odbio je molbu za prijevremeno puštanje Kunarca na slobodu.