latinica  ћирилица
11/01/2019 |  17:49 ⇒ 18:00 | Autor: SRNA

Fila: Srbima je već suđeno za Kosovo i Metohiju

Beogradski advokat Toma Fila izjavio je da je Haški tribunal sudio i Srbima optuženima za zločine na Kosovu i Metohiji, tako da je nemoguće za to tražiti formiranje međunarodnog suda, koji bi bio pandan sudu za zločine terorističke OVK.
Toma Fila - Foto: Novosti.rs
Toma FilaFoto: Novosti.rs

Fila je to istakao komentarišući izjavu potpredsjednika prištinske vlade Dardana Gašija, koji je izjavio kako će pregovarački tim Prištine tražiti formiranje suda za ratne zločine koje je na Kosovu i Metohiji počinila Srbija.

"Međunarodni sud, koji je bio osnovan za zločine počinjene u SFRЈ /Haški tribunal/, proširio je svoju nadležnost na Kosovo od momenta bombardovanja, do povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova. Za taj period su suđeni mnogi, od tadašnjeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, do visokih funkcionera vojske i policije", rekao je Fila za "Sputnjik".

On je naveo da su Albanci to što sada traže, već dobili u ovim sudskim procesima, jedino ako insistiraju da se sudi i nižim funkcionerima koji su tada bili na vlasti, ali napominje da se za to ne pravi međunarodni sud.

Fila međutim ističe da to ne bi moglo da se desi u okviru Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

"Ono je jasno namenjeno za zločine koje su Albanci počinili nad Srbima i drugim nealbancima. Haradinaj je ubio više Albanaca, nego bilo ko od Srba koji su za to bili optuženi", objasnio je Fila.

"Sputnjik" podsjeća da je Gašijeva izjava stigla uporedo sa početkom rada Specijalizovanog tužilaštva Kosova, koji bi trebalo da se bavi zločinima koje je teroristička OVK počinila u periodu od 1998. do 2000. godine.

Gaši je saopštio i da su se na sastanku novoformiranog tima Prištine sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini u Briselu 8. januara, među pitanjima koja nisu bila pokrenuta ranije, našla i pitanja ratnih zločina i nestalih osoba.

On je rekao da Srbija ima informacije o tome ko je počinio zločine i dodao da će nova prištinska pregovaračka delegacija sada ući dublje u tu temu, jer su "teme ratnih zločina i nestalih ključne za Kosovo".