latinica  ћирилица
11/01/2019 |  18:21 ⇒ 12/01/2019 | 09:23 | Autor: RTRS

Osude zbog napada na ekipu RTRS-a i novinarke BHRT-a

Prijetnje po život i pozivi na linč novinarki BHRT-a Svjetlane Topalić i Pejke Medić, koji su uslijedili nakon što su na društvenim mrežama čestitale rođendan Republici Srpskoj, danas su osudili Ombudsman i predsjedavjući Predsjedništva BiH.

Iz Udruženja BH novinari pozvali su Topalićevu da policiji dostavi prijetnje koje su joj upućene. Kako su rekli Srni, zvanično neće reagovati, jer smatraju da u ovom slučaju nije riječ o napadu na novinara i profesiju.

Zvaničnu osudu uputili su zbog napada na ekipu RTRS-a u Sarajevu.

Slobodno izražen stav, izrečena riječ, iskazana emocija prema Republici Srpskoj, automatski znači da si u Federaciji izvrgnut ruglu, omalovažavanju, uvredama.

Osjetio je na to na svojoj koži srpski fudbaler Dejan Popović. Zbog rođendanske čestitke Republici, objavljene na instagramu, prijeti mu raskid Ugovora sa FK iz Gradačca.

Novinarkama BHRT-a Svjetlani Topalić i Pejki Medić ne prijeti otkaz, ali zato im bošnjački ekstremisti upućuju ozbiljne prijetnje po život.

Bezbjednosne agencije nisu reagovale na otvorene pozive na ubistvo. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izrazio je žaljenje što su pojedinci javno šikanirani samo zato što čestitali Dan Republike Srpske.

- Zaista je neprimjereno da sa stanovništa iznesenog mišljenja u medijima i drugim mjestima, koji čestitaju Dan Republike Srpske, budu šikanirani. Stvara se atmosfera lična koja je u Sarajevu i Federaciji kreirana od Bošnjaka, kaže Dodik.

Konačno su reagovali iz Udruženja BH novinari - pozivaju urednike portala da brišu komentare koji mogu dovesti u pitanje život i bezbjednost, u konkretnom slučaju novinarke Svjetlane Topalić: "Osuđujemo prijetnje upućene Svjetlani Topalić. Pozivam je da te poruke i prijetnje proslijedi policiji i zatraži provođenje istrage i sankcionisanje onih koji šalju prijeteće poruke ili pišu klomentare sa govorom mržnje na društvenim mrežama ili njuz portalima."

- Mi svaki napad na novinare osuđujemo i tu nema rasprave od bilo koga da je upućen. Svaki napad na novinare za nas je neprihvatljiv, ističe ombudsman BiH Ljubinko Mitrović. 

Histeričnu atmosferu u Sarajevu premu svemu što dolazi iz Republike Srpske najbolje ilustrije jučerašnji napad na ekipu RTRS-a.

Tokom radnog zadatka, našeg vozača Slobodana Vaskovića verbalno je vrijeđala nepoznata osoba koja je potom pljunula i udarila nogom u vrata automobila.

Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara, navodi da Društvo osuđuje napad na ekipu RTRS-a koji se desio u blizini Predsjedništva BiH i dodaje da je slučaj prijavljen MUP-u Kantona Sarajevo.

Brutalna medijska hajka na one koji se ne stide da čestitaju Dan Republike dio je opšte histerije u Sarajevu nastale zbog obilježavanja 9. januara. To ide toliko daleko da bošnjački pripadnici OS na društvenima mrežama otvoreno vrijeđaju Republiku Srpsku.