latinica  ћирилица
11/01/2019 |  22:23 ⇒ 22:29 | Autor: RTS

Otvoren dvanaesti Kustendorf

Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf otvoren je na Mećavniku.
Stana Kratić i Emir Kusturica (foto: rs.sputniknews.com) -
Stana Kratić i Emir Kusturica (foto: rs.sputniknews.com)

Nakon obraćanja ministra kulture Vladana Vukosavljevića i osnivača festivala Emira Kusturice, festival je otvorio glumac Slavko Štimac.

Nakon toga, uslijedila je projekcija Kusturičinog filma „Pepe, jedan uzvišeni život“, dokumentarca posvećenog bivšem urugvajskom predsjedniku Hozeu Muhiki, koji je svjetsku premijeru imao na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Među gostima festivala su Mat Dilon, Stana Katić, Slavko Štimac, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, kao i mnogi drugi renomirani umjetnici.

Kanadsko-američka glumica srpskog porijekla Stana Katić, predsjednica žirija 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“, oduševljena je prirodom Mećavnika i činjenicom da je na mjestu gdje je zabranjen crveni tepih.

„Prelijepo. Pada snijeg, prelijepa je priroda i vrlo sam zahvalna što sam ovdje“, rekla je Katić, koju je dočekao osnivač „Kustendorfa“ Emir Kusturica, u skladu sa srpskim običajima, sa hljebom, solju i rakijom.

Stana Katić i Emir Kusturica nazdravili pred početak festivala
 
Zvijezda popularne serije "Kasl" (Castle) redovno posjećuje Beograd, ali prvi put je u ovom dijelu Srbije.

„Ovo je divan poklon. Željela sam da dođem ovdje kada sam snimala u Bugarskoj, ali se ispostavilo da je poprilično daleko. Tako da je ovo nevjerovatno, divno čudo za mene“, rekla je Katić novinarima.

O očekivanjima od festivala kaže da bi voljela da bude od pomoći dok je u Drvengradu.

„Otvorena sam za nova iskustva i radujem se. Čula sam da je zabavno i jedva čekam da igram, uživam i upoznam nove filmske stvaraoce“, rekla je Katić.

Na pitanje šta je ponajprije dotakne u filmu, kaže ono što je neuhvatljivo, to parče magije koje treba da ostane takvo na kraju.

„Јuhuuuu“ je bila njena reakcija na činjenicu da je crveni tepih zabranjen u Drvengradu.

„Sviđa mi se to, to je super i tako relaksirajuće. Ovo je mjesto opuštanja za umjetnike i baš se radujem tome“, rekla je poznata holivudska glumica.

Trenutno snima seriju "Absentia", triler u kome igra ženu koja je radila za FBI-a, bila kidnapovana i šest godina provela zatvorena, da bi se, kako je rekla, „vratila iz mrtvih“.

„Sve se promijenilo nakon toga, ali onda biva uvučena u seriju ubistava, mora da dokaže svoju nevinost i da povrati svoj život“, objasnila je Katić i dodala da su prije dvije sedmice završili sa snimanjem druge sezone.

Ispričala je da obožava gajde i da su članovi ekipe serije sakupili novac i doveli gajdaše sa planina Rodopi, koji su svirali na zabavi priređenoj povodom završetka snimanja druge sezone serije.

„To je bio magičan poklon“, dodala je Katić.

Zamoljena da kaže nešto na srpskom, uz smijeh je rekla: „Moji padeži su propast“.

Katić će zajedno sa Slobodanom Despotom, izdavačem i piscem srpskog porijekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankredom Ramonom, francuskim režiserom dokumentarnih filmova i producentom audiovizuelnih sadržaja, dodijeliti nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, za koje se takmiči 21 film studenata i mladih autora iz čitavog svijeta.