latinica  ћирилица
12/01/2019 |  10:25 ⇒ 11:43 | Autor: SRNA

Potvrđuje se teza o stvaranju "velike Albanije"

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocijenio je da odluka makedonskog Sobranja o preimenovanju Makedonije u Republiku Sjevernu Makedoniju omogućava Albancima u regionu bolje umrežavanje i da je sve što se dešava na neki način potvrda teze o "velikoj Albaniji".
Sobranje - Foto: RTRS
SobranjeFoto: RTRS

"I ovo u Makedoniji je potvrda te teze, jer oni ne bi mogli da izguraju amandmane da nije bilo albanskog faktora", rekao je Milivojević i dodao da na terenu postoji koordinacija strateških poteza albanskog korpusa koji se vodi iz Tirane.

Prema njegovim riječima, tako je uz dosta muka završena prva etapa procesa koji bi trebalo da uvede Makedoniju u NATO, a sada je, kako je upozorio, na redu Grčka gdje ima problema oko ratifikacije sporazuma iz Prespe da bi se time stvorili uslovi da Makedonija postane članica NATO-a.

Govoreći o širenju NATO-a na Balkanu, on je rekao za RTS da je to nešto što je davno zacrtano i dodao da je NATO, samim odsustvom reakcije na formiranje vojske samoproglašenog Kosova, pokazao da podržava i računa na tu strukturu.

"Time što je Zapad tolerisao formiranje takozvane kosovske vojske i što nije reagovao na određeni način, dao je do znanja da Zapad i NATO računaju na tu strukturu i da je već vide u funkciji NATO-a i zapadnih interesa - od Avganistana pa nadalje", smatra Milivojević.

Kada je riječ o najavljenoj posjeti predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, Milivojević je ocijenio da je ta posjeta veoma značajna, posebno zbog podrške koju ta zemlja daje u rješavanju problema Kosmeta.