latinica  ћирилица
12/01/2019 |  11:25 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

Tokom Putinove posjete potpisivanje sedam ugovora o inovacijama

Ministar za inovacije Srbije Nenad Popović izjavio je da će tokom predstojeće posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji, između ostalog, biti potpisano sedam sporazuma iz oblasti inovacija i digitalizacije.
Nenad Popović (foto: RAS Srbija) -
Nenad Popović (foto: RAS Srbija)

Popović je rekao da će ugovori biti potpisani sa ključnim akterima digitalne industrije Rusije, što će otvoriti rusko tržište za domaće inovacione i digitalne kompanije.

"Ne želimo da u Rusiju izvozimo samo jabuke i šljive, želimo u Rusiju da izvozimo srpsko znanje", rekao je Popović za RTS.

On je istakao da je Rusija do sada besprijekorno i bez ikakvih uslova podržavala Srbiju na međunarodnoj areni u vezi sa rješavanjem pitanja Kosova i da je siguran da će predsjednik Rusije potvrditi tu podršku prilikom predstojeće posjete Beogradu.

"Oni će poštovati Srbiju, za njih je Kosovo i Metohija Srbija, poštovaće naš Ustav i Rezoluciju 1244", istakao je Popović.

Govoreći o donosu Beograda i Prištine, Popović je ponovio stav da je briselski dijalog "mrtav", te da sada kada je to jasno vjerovatno treba poništiti sve dogovore iz Briselskog sporazuma, tim prije jer su Albanci učinili dva potpuno nerazumna koraka - uvođenje taksi i formiranje takozvane vojske lažne države Kosovo.

"Mislim da nema nastavka dijaloga bez ukidanja ove lažne vojske Kosova i bez ukidanja taksi", rekao je Popović.

On je naglasio da je neophodno da se usvoji novi format dijaloga Beograda i Prištine, u koji bi bili uključeni ključni svjetski akteri, prije svega SAD, Rusija i Kina, uz EU.