latinica  ћирилица
12/01/2019 |  15:42 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Podnesena krivična prijava protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice

Prava Crna Gora podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića zbog pranja novca, a specijalnom tužiocu je predloženo da donese naredbu o sprovođenju istrage i podigne optužnicu protiv aktera video snimka na kome se vidi kako Stijepović prima 97.500 dolara od predsjednika "Atlas grupe" Duška Kneževića.
Trenutak kad Stijepović uzima novac od Kneževića - Foto: Screenshot/YouTube
Trenutak kad Stijepović uzima novac od KneževićaFoto: Screenshot/YouTube

"Pozivam specijalnog državnog tužioca da hitno sasluša Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zato što je u trenutku vršenja ovog krivičnog djela bio na čelu Demokratske partije socijalista /DPS/, za čije potrebe je Stijepović izvršio krivično djelo, te zbog Kneževićeve izjave nakon objavljivanja snimka da je dao novac Stijepoviću po dogovoru sa Milom Đukanovićem", saopštila je Prava Crna Gora.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Stijepović u maju 2018. godine uzeo od osnivača i predsjednika "Atlas grupe" Duška Kneževića zatvoreni koverat u kome se nalazilo 97.500 dolara, kako je i naveo Knežević u video snimku dostavljenom javnosti.

Prema navodima iz krivične prijave, Stijepović je u trenutku prijema znao da je navedeni novčani iznos nepoznatog porijekla i bio je svjestan da je novac stečen izvršenjem krivičnog djela, za šta Kneževića terete pravosudne institucije u upravo pokrenutom postupku.

Bivši gradonačelnik Podgorice je bio svjestan da prikriva novac velike vrijednosti budući da nije prijavio preuzeti novčani iznos u valuti koja nije u slobodnom prometu u Državi Crnoj Gori, a prelazi 40.000 evra.

"Slavoljub Stijepović je bio svjestan da u preuzimanju novčanog iznosa od 97.500 dolara ostvaruje obilježja krivičnog djela pranje novca iz člana 268 stav 1 i 4, budući da su u vršenju ovog krivičnog djela učestvovala dva lica", navedeno je u kriviučnoj prijavi Prave Crne Gore protiv visokog funkcionera DPS.

Iz Prave Crne Gore su predložili da specijalni državni tužilac kao nadležni, zbog velike uznemirenosti javnosti objavljenim video snimkom, odredi zadržavanje, donese naredbu o sprovođenju istrage i podigne optužnicu protiv aktera ovog snimka.

U ovoj stranci smatraju da sve ovo baca novo svjetlo na izborni proces lokalnih izbora održanih u maju 2018. godine na kojima je učestvovala i Prava Crna Gora, te predstavlja ključni dokaz da pomenuti izbori nisu bili regularni i fer.

"Ovim video klipom ogoljena je priroda ove vlasti, ali i činjenica kako vladajuća partija dobija izbore i kako se finansira iz novčanih sredstava sumnjivog porijekla. Zbog svega toga Prava Crna Gora poziva na ponavljanje izbora u Podgorici, za čiju neregularnost sada imamo i egzaktne dokaze", istakli su u Pravoj Crnoj Gori.

Lideri Demokratskog fronta najavili su danas da će predati krivične prijave protiv vlasnika "Atlas grupe" Duška Kneževića, bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.