latinica  ћирилица
12/01/2019 |  17:38 ⇒ 18:40 | Autor: TANЈUG

Zaev: Republika Sjeverna Makedonija postaje globalna država

Republika Severna Makedonija postaje "globalna država" na međunarodnoj sceni, rame uz rame sa evropskim vršnjacima, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev na prvoj konferenciji za novinare poslije usvajanja ustavnih izmjena u Sobranju.
Zoran Zaev (Foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Zoran Zaev (Foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

On očekuje i da će Parlament Grčke prepoznati svoju istorijsku ulogu u ovom trenutku.

Zaev je rekao i da će odluka o ustavnim promjenama koje predviđaju promjenu imena zemlje u Sjeverna Makedonija danas biti objavljeni u Službenom glasniku, a da će početkom iduće sedmice Grčka biti obavještena da je Makedonija ispunila obaveze iz Prespanskog sporazuma.

Zaev je rekao i da za ustavne amandmane nije potreban potpis predsjednika Đorđa Ivanova.

+ Hvala Bogu, nije potreban potpis Ivanova, rekao je Zaev i dodao da je Parlament u petak zajedno sa ustavnim amandmanima donio odluku o proglašenju tih amandmana i ustavnog zakona.

- Razumijem gorčinu koja postoji kod građana, ali moramo to da ostavimo u prošlosti i ponosno da gledamo u budućnost. Otvorili smo perspektivu za novu Republiku Sjevernu Makedoniju, članicu evropske porodice. Postaćemo punopravna članica u dvije najveće svjetske organizacije kao nezavisna i ponosna zemlja. Naš ulazak u NATO je već u toku i biće ubrzan, istakao je Zaev.

- Ovih dana sa našim prijateljem Grčkom ćemo odbaciti izolaciju i nerazumijevanje i zajednički ćemo potvrditi ovo istorijsko rješenje, poručio je makedonski premijer.

Poručio je da je ubijeđen da će poslanici u Parlamentu Grčke prepoznati svoju veliku ulogu u ovom,kako je naveo,  istorijskom trenutku.

- Vjerujem da će naš prijatelj Grčka ratifikovati Prespanski sporazum i biti prva država koja je potpisala protokol za ulazak Makedonije u NATO, kazao je Zaev.

On je takođe prokomentarisao zahtjeve opozicionog VMRO-DPMNE za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, navodeći da vlast ozbiljno razmišlja o tom zahtjevu opozicije.

- ickoski traži izbore, ali moli se da vlast to ne prihvati, konstatovao je Zaev i dodao da će to pitanje biti otvoreno u njegovoj partiji i nakon donošenja odluke javnost će biti obaviještena.

On je na konferenciji za novinare, koja je trajala duže od sat vremena, otvorio i temu pomirenja u makedonskom društvu.

- Mladi moraju da se pomire, i između VMRO-DPMNE i SDSM i među Albancima i Makedoncima, rekao je Zaev i dodao - Nije nam potreban politički rat i zato šaljemo poruku mladima kako da se ponašaju, jer je pomirenje zdravo i potrebno Makedoniji.

Makedonski premijer je rekao “ima nas jedan milion i da je vrijeme da se pomirimo, prenio je Tanjug.

- Ima slučajeva gdje brat sa bratom ne priča upravo zbog politike. Neophodno je da se pomirimo, zaključio je Zaev.