latinica  ћирилица
12/01/2019 |  18:58 ⇒ 13/01/2019 | 08:47 | Autor: RTRS

Oštre reakcije iz Srpske na nove ucjene i uslovljavanja Komšića

Uprkos isteku svih zakonskih rokova, izbor i konstituisanje novog saziva Savjeta ministara, nije ni na vidiku.

Dosadašnjem "bogatom" nizu uslova izbora Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta, član Predsjedništva BiH Željko Komišić dodao je i novi! Nema podrške Tegeltiji, niti bilo kom drugom kandidatu, bez usvajanja Godišnjeg tzv. nacionalnog programa za NATO. Nema Komšić ništa protiv ni da Savjet ministara sa Denisom Zvizdićem na čelu, u tehničkom mandatu ostane naredne četiri godine.

Reakcije stižu iz Republike Srpske!

Red ispraznih fraza o poštovanju Ustava i zakona, pa red verbalnih istupa s umišljajem, kojima te iste zakone i Ustav najbrutalnije gaze. Slika je to kojom sarajevski ovovremenski "feudalci" – naizmjenično bombarduju međunarodne zvaničnike i domaću javnost! I pride jalovo ubjeđuju i sebe i slušaoce kako je sve “po zakonu“ i “u ime naroda“ u njihovom “feudu“!

15-odnevni zakonski rok za imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, Predsjedništvo je odavno potrošilo a da bošnjački član Šefik DŽaferović i hrvatski "po potrebi", Željko Komšić još nisu ispisali listu vlastitih želja! Ili uslova! Posljednja, ali vjerovatno ne i zadnja DŽaferovićeva, izrečena je odmah nakon proslave Dana Republike Srpske!

U svjetlu sarajevske histerične mantre o neustavnosti "9. januara" glasila je - budući predsjedavajući Savjeta, mora striktno da poštuje odluke Ustavnog suda! I to onako kako ih DŽaferović i družina "tumače"! Pri tome valjda treba da zaboravi odluke tog istog Suda koje političko Sarajevo već godinama “zaboravlja“! Posljednja ali vjerovatno, opet ne i zadnja Željkova želja odnosi se na godišnji tzv. Nacionalni program za NATO, koji je opet mimo normativa, vraćen iz komisijske faze Savjetu ministara na glasanje.

"Ima šansi za imenovanje. Čim se usvoji Godišnji nacionalni program za NATO može se imenovati predsjedavajući Savjeta ministara BiH", rekao je Željko Komšić član Predsjedništva BiH.

Na kontinuirane ucjene i opstrukcije iz Sarajeva odgovara srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

"Ne vidim razloga da Predsjedništvo održi sastanak o bilo kom drugom pitanju dok ovo ne bude riješeno. Kada me ostala dva člana Predsjedništva obavijeste da su spremni da bude donesena odluka spreman sam za sjednicu. Do tada nema potrebe", smatra Dodik.

U iščekivanju novog "resetovanja" sarajevskih ucjenjivača koji bi, već sutra mogli da na svoju listu ispišu i kako, primjera radi, budući predsjedavajući Savjeta ministara – neminovno Srbin – umjesto dolazeću Јulijansku godinu, proslavlja Hidžretsku; SNSD-ov Staša Košarac traži samo ono što zakon propisuje. Da se ispoštuje izborna volja birača!

"Željko Komšić ima identičnu politiku kao što ima bošnjačka politička elita i dio međunarodn ezajednice prisutan u BiH. Mislim da nikad politike ucjena nisu doprinosile poboljšanju odnosa u BiH", smatra Košarac.

Politikom ucjenjivanja Komšić ugrožava BiH i delegitimiše sebe i kao personu i kao političara, stav je predsjedavajućeg Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH.

"U svakom slučaju, ko god nas bude ucjenjivao radiće protiv BiH, ali pošto je Željko Komšić tu došao da izaziva krize i da izaziva netrpeljivost među narodima posebno među hrvatskim i srpskim ništa od njega nas ne može iznenaditi", istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

I ne iznenađuje! Јer Komšić kaže kako ne bi imao ništa protiv ni da odlazeći Savjet ministara četiri godine zasjeda u tehničkom mandatu! Ne smeta očigledno rezervnom sarajevskom igraču u blokadama, kao ni njegovom kolegi “zakonoljupcu“ DŽaferoviću što gotovo pola Savjeta ministara, uključujući i Denisa Zvizdića, već drastično krši i Ustav i zakone i “inovativno“ - dvojnim funkcijama, spaja nespojivo - izvršnu i zakonodavnu vlast. Јer Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Mirko Šarović i Dragan Mektić duže od mjesec, istovremeno su i ministri i poslanici, i predlagači i “usvajači“ normativa.

U BiH je sve moguće, kaže predsjednik parlamenta Srpske, koji, kao i ostale institucije Srpske, već troši drugi mjesec novog mandata.

- Ipak neću da vjerujem da će rukovodstvo biH dozvoliti sebi da tako dug period provede praktično bez Savjeta ministara, bez jedne poluge bez koje, praktično nije moguće donositi adekvatna rješenja koja su u koristi za građane BiH", naglasio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik parlamenta Srpske.

Zbog opstrukcija u procesu formiranja novog saziva Savjeta ministara BiH, iz poslaničkog kluba SNSD u Parlamentu BiH najavljuju zahtjev za otkazivanje sjednice Predstavničkog Doma zakazane za 17. januar na kojoj je trebalo da se dovrši konstituisanje doma.

Po svemu sudeći, umjesto obećanog evropskog puta u 5.-oj brzini u koji se sarajevski kvazi legalisti s umišljajem, zaklinju, BiH ide u rikverc! Gdje će se zaustaviti!?