latinica  ћирилица
12/01/2019 |  19:54 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Odlikovani Samardžić: Biti policajac nije lako, ali je časno

Povodom Dana Republike Srpske predsjednica Željka Cvijanović odlikovala je Dragana Samardžića pripadnika Јedinice za podršku Policijske uprave Trebinje koji je prošle godine iskazao visok stepen profesionalnosti i humanosti u obavljanju svojih dužnosti.

Samardžić je riješio talačku krizu koja je početkom juna uzdrmala Trebinje. Samardžić je i jedan od 19 policajaca MUP-a Srpske koji su za krsnu slavu MUP-a dobili zahvalnice od ministra Lukača za pokazanu hrabrost tokom obavljanja radnih zadataka.

Četvrti juni 2018. godine Trebinje će dugo pamtiti. Nekoliko sati trajala je agonija koju je prouzrokovao Miroslav Milišić koji je kao taoce držao svoje dvoje maloljetne djece prijeteći da će sebe i njih ubiti bombom ako mu se ne vrati supruga koja ga je napustila.

Bračni problemi dvoje odraslih ljudi prijetili su da ugroze život njihovoj djeci, ali i svima koji su se tog dana našli u naselju Gorica gdje se odvijala ova drama.

Mnogo pokušaja je bilo da se spriječi otac u svom naumu, ali je slučaj i krizu riješio hrabri trebinjski policajac Dragan Samardžić.

Samardžić kaže nije ni razmišljao o riziku ni o svom životu. Spasiti djecu bila je njegova osnovna misao. I nije ovo prvi put da životom brani ljude i institucije od prijetnji bombom.

U ratnim godinama, sa kolegama u Bileći spriječio je alkoholisanu osobu da baci bombu na policijsku stanicu u toj opštini. Rizici posla sastavni su dio života policajaca posebno u Јedinici za podršku. Na pitanje da ponovo bira profesiju da li bi izbor bio isti hrabri trebinjski policajac odgovara:

- Vjerovatno, i otac mi je bio policajac, uniforma je bila cijeli život u kući evo i ja sam to nastavio da radim. Biti policajac danas nije lako, ali za mene je časno, rekao je Samardžić.

Da to čini upravo kako i reče- s ljubavlju i časno pokazuju i hrabra djela ovog policajca. Tuđe živote stavlja ispred svog više od dvije decenije, koliko radi ovaj posao.

Bez straha i bez trenutka dvoumljenja. A, samo tako posao policajca i može da se obavlja. Ko to ne zna, neka skine uniformu i promijeni profesiju.