latinica  ћирилица
12/01/2019 |  20:00 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Mladi bračni par iz Prijedora osvojio Srpsku izumom drvenih didaktičkih igračaka

Drvene, didaktičke igračke, izum mladog bračnog para Grbić i njihove Kreativne radionice "In ideja" iz Prijedora, nagradila je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća kao najbolju poslovnu ideju u okviru "Alcelerator" programa.

Grbići se nadaju da će se njihove edukativne igračke, koje pomažu djeci u razvoju razmišljanja, motorike i logike, uskoro pronaći na tržištu i u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, ali i šire.

Mladi bračni para iz Prijedora, Bojana i Zdravko Grbić, roditelji tri sina, Petra, Žarka i Јanka, osvojili su Srpsku svojim izumom drvenih didaktičkih igračaka. Njihov izum više je od igračaka. To je predmet s porukom, koji zaokuplja dječiju pažnju i razvija njihovu motoriku, logiku i brojne sposobnosti. Za nastanak ovih edukativnih igračaka inspirisali su ih sinovi.

- Naša tri sina se uopšte nisu igrala igračkama, uglavnom su radili sve drugo sem igračaka. Kroz to naše iskustvo i naš kreativni rad shvatili smo da bi mogli to spojiti i napraviti nešto što bi djeca mogla da iskoriste da ispune svoje vrijeme i da nešto nauče, rekla je Bojana Grbić, Kreativna radionica „In ideja“ Prijedor.

I tako su, uz pomoć mašte i laserskog rezača, nastale njihove neobične igračke, poput "Table zanimacije", "Sunčevog sistema", "Tablice množenja" i raznovrsnih slagalica.

- Koristi mi, mozak lakše pamti slike, nago natpise neke, pa logično je da naučimo preko nekih igračaka ,nego iz knjige, rekao je Petar Grbić.

Istakli su da planiraju raditi i "Montesori " psihologiju gdje se, kako ističu, djetetu prepušta da samo istražuje, da samo otkriva predmete oko sebe i stvari.

- Cilj je i da se naprave igračke koje će kod djece ustvari razvijati potajno u suštini neke matematičke, inženjerske, naučne, tehnološke karaktersitiske i osobine, dodao je Zdravko Grbić, Kreativna radionica "In ideja" Prijedor.

Nagrada Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, dodatni je vjetar u leđa. A u realizaciji ove poslovne ideje, pomažu i prijatelji.

- "Akcelerator" projekat nam je pomogao da shvatimo da li ta ideja uopšte ima smisla da se razvija. I sigurni smo sada nakon što smo osvojili nagradu da vrijedi uložiti i trud i novac i vrijeme, naglasila Mirjaljna Petoš, Kreativna radionica "In ideja".

Grbići se bave i izradom dekorativnih predmeta, ali i ručno rađenih sapuna od prirodnih sastojaka. Njihova kreativna radionica ima prezentaciju i na društevnim mrežama. Maštaju o serijskoj proizvodnji svojih igračaka i nadaju se da će one pronaći mjesto u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, ali i šire.