latinica  ћирилица
12/01/2019 |  21:33 | Autor: SRNA

Bezvizni pasoši za Srbe sa Kosmeta u Crnoj Gori

Srbi i ostali raseljeni sa Kosova i Metohije, koji su stalno nastanjeni u Crnoj Gori, trebalo bi da dobijaju pasoše koji ne podliježu viznom režimu, kao što je to slučaj sa putnim ispravama koje važe za one koji stalno žive u južnoj srpskoj pokrajini, saopšteno je iz Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori.
Pasoš - Foto: ilustracija
PasošFoto: ilustracija

Iz Saveza su saopštili da će već u januaru početi aktivnosti na planu realizacije tog posla, koji je inicirao Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori preko ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

Predsjednik Saveza udruženja raseljenih sa Kosmeta u Crnoj Gori Milenko Јovanović rekao je da su, po instrukcijama koje su dobili od Dačića, predložili da ovim značajnim poslom koordiniše Kancelarija za Kosovo i Metohiju u tijesnoj saradnji sa MUP-om Srbije i Ambasadom Srbije u Podgorici.

"Nastojimo da stvar pojednostavimo kako bi kosmetski Srbi nastanjeni u Crnoj Gori do pasoša dolazili na idetičan način kao njihovi sunarodnici u centralnoj Srbiji, što znači da im ih ubuduće ne izdaje Koordinaciona uprava MUP-a, već neki drugi organ MUP-a ili neposredno konzulat, o čemu će detalji veoma brzo biti dogovoreni", rekao je Јovanović.

Sa pasošima kojima trenutno raspolažu, raseljeni sa Kosmeta ne mogu bez viza putovati u zemlje EU. U Crnoj Gori živi oko 11.000 državljana Srbije protjeranih sa Kosova i Metohije.