latinica  ћирилица
13/01/2019 |  10:24 ⇒ 12:33 | Autor: Agencije

Beograd: Dječak preminuo nakon operacije na privatnoj klinici

Petnaestogodišnji dječak iz Niša preminuo je na Univerzitetskoj dječijoj klinici u Beogradu nakon što je dovezen iz privatne Opšte bolnice "Atlas", gdje mu je operisana kičma.
Hirugija - Foto: ilustracija
HirugijaFoto: ilustracija

Dječak je prevezen sanitetskim vozilom juče oko 10.20 časova, a preminuo je nešto prije 11.00 časova, prenose beogradski mediji.

On je u beogradsku bolnicu "Atlas" primljen 6. januara zbog operacije kičmenog stuba, a operacija je obavljena dva dana kasnije.

Uzrok smrti za sada nije poznat, a po nalogu zamjenika tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu tijelo dječaka transportovano je u Institut za sudsku medicinu gdje će biti obavljena obdukcija.

Uviđaj sprovodi Uprava kriminalističke policije.

Saopštenje bolnice "Atlas"

Povodom smrti dečaka oglasila se i bolnica "Atlas" i u saopštenju navela da je pacijent imao urođeni deformitet kičme koji je posljedično doveo do teških poremećaja rada srca, pluća i organa digestivnog sistema.

"Pacijent je prethodno u više navrata operisan ne samo zbog ispravljanja kičme, već i zbog atrezije anusa, te nedostatka jednog plućnog krila. Prije tri godine zbog osnovnog oboljenja detetu je prestao rad srca i pluća, kada je reanimiran, ali sa oštećenjem moždane funkcije. Vremenom se krivina kičme pogoršavala do 125 stepeni, što je dalje remetilo funkcije pluća i srca", napominju u saopštenju.

Stanje djeteta je, kako se ističe, procenjeno kao kritično jer bi dalje krivljenje kičme neminovno dovelo do smrtnog ishoda.

"Roditelji su u potpunosti bili svjesni težine bolesti, kao i činjenice da po svim okolnostima planirana hirurška procedura spada u kategoriju 'life saving surgery', odnosno da je operacija kojom se pokušava spasiti život jer bi u suprotnom smrtni ishod bio neizbežan", napominje se u saopštenju bolnice "Atlas".

"Pripreme za operaciju trajale dvije godine"

Kako navode, zbog delikatnosti hirurškog zahvata pripreme za operaciju su trajale prethodne dvije godine.

"Konsultovani su spinalni hirurzi iz Španije, Švajcarske i Njemačke. Zaključeno je da tehničke uslove za ovakvu operaciju u Srbiji trenutno ima samo Opšta bolnica Atlas. Odlazak u inostranstvo nije bio moguć iz finansijskih razloga, zbog čega je u Beograd pozvan profesor spinalni hirurg iz Njemačke, usko specijalizovan za kompleksne dječije deformitete", ističe se u saopštenju.

Hirurški zahvat je, navode, urađen po svim savremenim tehničkim zahtjevima, uz korišćenje između ostalog i intraoperativnog monitoringa.

"Operacije je protekla bez ikakvih problema, iako je trajala 12 sati. Postignuti su svi planirani korektivni zahvati. Pogoršanja koje je nastupilo posljedica je isključivo veoma oštećenog opšteg stanja – iscrpljene funkcije srca, pluća i bubrega i smanjene opšte otpornosti djeteta (tjelesna težina prije operacije samo 26 kilograma). Medicinske komplikacije, uključujući i letalne su nažalost neizbježni dio u liječenju drastičnih urođenih deformiteta kičme", zaključuje se u saopštenju bolnice Atlas.