latinica  ћирилица
13/01/2019 |  15:49 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Pomozimo izgradnju novog doma Dragice i Smiljke Simić

U požaru koji je uoči Nove godine izbio u Donjim Zagonima izgorio je dom Dragice Simić i njene 86-godišnje majke Smiljke. Njih dvije ostale su bez ičega. Dragičina plata i penzija njene nepokretne majke nedovoljne su da bi one mogle da obnove kuću bez pomoći ljudi dobre volje.

Za sat vremena vatrene stihije Dragica i njena majka Smiljka izgubile su sve što su imale. Ostalo je zgarište, požar je uništio sve, a brzom reakcijom komšija nepokretna starica uspjela je da izbjegne i smrt.

"Teško je to, vidio sam dim, a znam da je nepokretna i ne znam šta ću zateći. Potrčao sam i baku našao ovdje na vratima, bila su poluotvorena i izvukao je vani", priča Miro Pantić, komšija porodice Simić.

U vrijeme požara Dragica je bila na poslu, a njenoj povrijeđenoj majci pomoć je pružena u bijeljinskoj bolnici.

"Komšija je rekao da se zapalila kuća, baka je živa, samo to sam čula. Kada sam prišla kući, vatrogasci na krovu gase vatru, osjećaj je bio neopisiv, strava i užas", potresno pojašnjava Dragica Simić.

Starica Smiljka je 1932. godište, bolesna, gotovo nepokretna, a ovaj nesretni događaj ju je dotukao. Sada su smještene u domaćinstvu Dragičine sestre.

"Kad joj kažem da je sve uništeno, ona mi traži da joj dodam štap, neznajući da je bukvalno sve izgorilo. Kolicima sam je izvozila napolje, ponekad bi ležala na ljuljašci kad je lijepo vrijeme", ističe Simićeva.

Njihov dom koji je nestao u požaru izgradile su 2016. godine, a plata i majčina penzija nedovoljne su da bi ponovo počele gradnju.

Dragica Simić kaže da je neophodna pomoć za majku i nju kako bi izgradile dom i započele novi život, dok na pomisao da li će uspjeti u tome, sliježe ramenima.

Dragica i Smiljka pomoć su tražile od gradske uprave i sada čekaju.

Ujedno svi koji bi to mogli da učine bio bi preporod za Simiće koji su ostali bez igdje ičega.