latinica  ћирилица
13/01/2019 |  16:36 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Nastavljen raskol u SDS-u; Opozvan predsjednik GO Prijedor Milan Tubin

Natavljen raskol u SDS-u! Na današnjoj vanrednoj sjednici prijedorske stranačke Skupštine, koje je organizivao dio članova SDS-a, opozvan je predsjednik Gradskog odbora ove stranke, Milan Tubin.

Kao glavni razlozi za opoziv navedeni su loši rezultati koje je stranka u Prijedoru ostvarila na prethodnim izborima i, kako je rečeno, Tubinova samovolja u vođenju Gradskog odbora. Tubin poručuje – ne priznajem zaključke sa današnje nelegalne sjednice!

Na Opštim izborima 2014. godine SDS je u Prijedoru osvojila 7.800 glasova, a na prethodnim čak 3.000 manje.

Za loš rezultat neko mora da preuzme odgovornost, istakli su članovi Skupštine gradske SDS.

Kažu, današnja vanredna skupština u potpunosti je u skladu sa Statutom stranke, jer joj je prisustvovalo 145 od ukupno 279 članova. 142 člana glasala su za smjenu predsjednika Gradskog odbora, Milana Tubina, kome pored slabog rezultata na prethodnim izborima, priprisuju i, kako navode, loše rukovođenje strankom.

"Ovo je ujedno poruka svima, da više u ovom gradu i u SDS-u samovoljno niko neće moći odlučivati i donositi odluke, manipulisati, obmanjivati...", kaže Sveto Kremenović, član GO SDS-a Prijedor.

Nekadašnji funkcioner ove stranke, Dušan Berić, pozvao je članove SDS-a da se vrate izvornosti, sabornosti i demokratiji.

"To su ljudi nedorasli funkciji predsjednika SDS-a. Nažalost, imamo takvu situaciju i na vrhu SDS-a i bolje je priznati kakvi su nam problemi, da bismo probleme riješili", ističe Berić.

Današnjoj sjednici prisustvovao je i potpredsjednik SDS-a, Drago Bundalo.

Ističe da je njegova obaveza da sprovodi odluke koje je donijela većina. Kaže, svjestan je i eventualnih posljedica koje mogu da uslijede.

"Predsjednik SDS-a ima ekskluzivno pravo da isključi, evo mene kao potpredsjednika stranke, to je njegovo legitimno pravo. Da li je to mudro i pametno, to je na njemu da odluči, ali po statutu on može da isključi mene, a onda i ove druge ljude", navodi Bundalo.

Sa druge strane, Milan Tubin današnju Skupštinu nazvao je u potpunosti nelegalnom, a kako je poručio, odluke koje su na njoj donesene ne priznaje.

"To je nelegalna skupina građana, koja je apsolutno izbjegla statutarne mjere, i za svoje lične interese to napravila. Mi smo zasijedali u Predsjedništvu tokom njihovog sastanka, i sigurno nećemo prihvatiti ni jednu od tih mjera koje su oni donijeli, jer to nije validno, to je mogao da uradi ko god hoće", naglašava Milan Tubin, opozvani predsjednik GO SDS-a Prijedor.

Povodom današnjeg događaja oglasio se i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Pisanom izjavom poručio je da sjednica u Prijedoru nije prema Statutu stranke, kao i da će grupa članova SDS-a iz Prijedora zbog ove odluke snositi posljedice. Da li nepopularne mjere, koje Govedarica najavljuje, podrazumijevaju isključenja iz stranke, nije poznato.