latinica  ћирилица
13/01/2019 |  16:37 ⇒ 14/01/2019 | 09:20 | Autor: RTRS

Cvijanović: Međunarodno sudovanje - veš mašina za pranje ratnih biografija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema povjerenja u međunarodno pravosuđe, kao ni ono na nivou BiH kada je riječ o ratnim zločnima, jer je dosadašnja praksa pokazala selektivan pristup i uklapanje sudskih presuda u prethodno kreiranu i nametnutu političku matricu.

Zbog toga, kaže, ne očekuje ni da budu osuđeni pripadnici tzv. OVK, koji su pozvani na saslušanje u Specijalni sud za ratne zločine u Hagu.

Da je u pravosudnim institucijama pravda dijeljena na pravedan način, kaže Cvijanovićeva, danas bi se moglo govoriti o pomirenju među narodima na prostoru bivše Јugoslavije, ali to se, nažalost, nije desilo, jer je to sudovanje za jedne bilo tamnica, a za druge veš-mašina za pranje ratnih biografija.

"Što se tiče sudovanja u BiH za ratne zločine, dovoljno je samo prisjetiti se toga da je Srbima presuđivano retroaktivnom primjenom zakona iz 2003. godine za djela počinjena ranije u toku rata. S druge strane, na Bošnjake i Hrvate primjenjivan je zakon iz SFRЈ koji je blaži i bio je na snazi u vrijeme počinjenja djela za koja su procesuirani", rekla je predsjednica Republike Srpske za SRNU.

Da zločini nad Srbima gotovo po pravilu ostaju nekažnjeni, potvrđuje i činjenica da predmet protiv ministra odbrane Hrvatske, Damira Krstičevića i ostalih osumnjičenih za zločine u akciji "Maestral", 1995. godine, više od decenije stoji u Tužilaštvu BiH, bez podignute optužnice, iako postoje brojni dokazi o počinjenim zločinima, kaže inspektor Uprave MUP-a Republike Srpske za suzbijanje terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina Simo Tuševljak. Pravde za Srbe nije bilo ni u Haškom Tribunalu, kaže predsjednica Cvijanović, komentarišući odlazak bivših pripadnika terorističke OVK u Hag, gdje će biti saslušani u Specijalnom sudu zbog zločina počinjenih nad Srbima i drugim nealbancima. 

"Napravi se pritisak da se svi moraju pojaviti pred pravosuđem, a onda se jedni oslobađaju, a drugi presuđuju. Zato nemam nekakva posebna očekivanja ni sad kad se pred Specijalnim sudom u Hagu saslušavaju i pripadnici takozvane OVK", istakla je Cvijanovićeva.

U Hag je u četvratak otputovalo sedam bivših pripadnika takozvane OVK, koji bi trebalo da budu saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine, a mediji navode da je to tek početak spiska, na kojem je ukupno oko 50 imena. Prvi na redu za saslušanje su bivši komandanti OVK, Sami Ljuštaku i Rusem Mustafa, a zanimljivo je da Ljuštakua braniti nekadašnji tužilac Haškog tribunala, DŽefri Najs. Podsjećamo, Specijalni sud za zločine tzv. OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koje je za Savjet Evrope sačinio Dik Marti, da postoje brojne veze najviših komandanata OVK sa ratnim zločinima, progonom nealbanskog stanovništva i vezama sa organizovanim kriminalom.