latinica  ћирилица
13/01/2019 |  18:38 | Autor: SRNA

Teheran će proizvoditi sopstveno uranijumsko gorivo

Iran je preduzeo preliminarne korake za izradu uranijumskog goriva sa čistoćom od 20 odsto za reaktore kako ne bi morao da kopira strane proizvode, izjavio je danas direktor iranske Agencije za atomsku energiju Ali Akber Salehi.
Teheran, Iran (Foto: Fotolia/Borna_Mir) -
Teheran, Iran (Foto: Fotolia/Borna_Mir)

Prema nuklearnom sporazumu, koji je Iran postigao 2015. godine sa svjetskim silama, ograničen je nivo za obogaćenje uranijuma na 3,67 odsto, što je znatno ispod 20 odsto koliko je obogaćenje iznosilo prije dogovora.

Iranu je dozvoljeno da proizvodi nuklearno gorivo pod strogim uslovima koje treba da odobri radna grupa koju čine potpisnice dogovora. Pod te uslove spada i to da se osigura da se gorivo ne može mijenjati u uranijum heksaflorid, koje je pogonsko gorivo za centrifuge namjenjene za obogaćenje uranijuma.

"Ostvarili smo napredak u nuklearnoj nauci i industriji tako da možemo da proizvodimo sopstveno gorivo, a ne da koristimo tuđu izradu. Započeta su preliminarna mjerenja za moderno gorivo od 20 odsto i mi smo na korak od toga da i to ostvarimo", rekao je Salehi.

Prema njegovim riječima, novi proizvod razlikuje se od prethodnih goriva od 20 odsto i mogu ga isporučiti u svaki reaktor poput onog u elektrani u Teheranu.