latinica  ћирилица
14/01/2019 |  21:35 | Autor: sputniknews.com

Grčka: Rusija da se ne miješa u unutrašnje stvari

Ministarstvo inostranih poslova Grčke smatra da komentar ruskog diplomatskog resora o promjeni Ustava Makedonije nije u skladu sa nivoom prijateljskih odnosa dvije država, da ignoriše demokratske institucije Grčke i predstavlja miješanje u unutrašnje stvari, navodi se u saopštenju grčkog spoljnopolitičkog resora.
Grčka - Foto: ilustracija
GrčkaFoto: ilustracija

"Prespanski sporazum od samog potpisivanja pomaže jačanju stabilnosti i mira na Balkanu. Radi se o međunarodnom priznanju modela rješavanja spora između dvije nezavisne suverene države pod okriljem UN, bez miješanja bilo koje treće države", navodi se u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema mišljenju Grčke, te nesuglasice su dugo potkopavale perspektivu naroda regiona za miran suživot i zajednički rad u ime stabilnosti i bezbjednosti u regionu.

"Naši međunarodni partneri treba da poštuju duh i slovo sporazuma i pozdrave činjenicu da je rukovodstvo dvije država pokazalo potrebnu političku hrabrost za postizanje rješenja osjetljivih problema, štiteći u isto vrijeme svoje nacionalne interese", navodi Ministarstvo.

"Miješanje Ministarstva spoljnih poslova Rusije u unutrašnje stvari jedne prijateljske države nije u skladu sa nivoom odnosa između Grčke i Rusije i starim prijateljstvom između naših naroda", navodi se u dokumentu.

Grčka se nada da će Rusija odsad njenog sjevernog susjeda zvati "Sjeverna Makedonija" i poziva je da izbjegava "slične izjave koje predstavljaju miješanje u unutrašnje stvari Grčke".

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da Moskva smatra da bi pitanje promjene imena Makedonije trebalo razmotriti u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.