latinica  ћирилица
15/01/2019 |  10:22 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Na području Doboja sve veći broj turista

Na području Doboja sve je veći broj turista. Podatke o broju noćenja i boravišnim taksama za prošlu godinu turistički radnici još zbrajaju, ali je sigurno da će oni nadmašiti 2017. godinu, kada je evidentirano 11.000 noćenja.

Grad na raskrnici puteva primamljiv je brojnim prolaznicima, a njegova bliža i dalja okolina ima mnogo da ponudi turistima. Najveći interes je za sadržaje koji se nude na Ozrenu, poput paraglajdinga, termomineralne vode i drugih. Prednjače gosti iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a skoro dva puta mjesečno dolaze grupe iz Singapura.

"Ljetos smo imali posjetu, nenadanu. Gosti iz Holandije koji su se oduševili time da su na jednom uskom prostoru, na Ozrenu naišli na farmu pastrmke, farmu jelena, farmu koza. Pri tome imate i rijeke, i mogućnost vožnje brdskog bicikla, planinarenja", navela je direktorka Turističke organizacije grada Doboja Adrijana Ristić.

Prema podacima Turističke organizacije grada, broj noćenja se sa 4800 u 2016. povećao na 11 hiljada u 2017. Za prošlu godinu podatak još nije poznat. Sve veći broj turista zahtijeva I adekvatne smještajne kapacitete. 

"Naši gosti su u tom ljetnom periodu i oko praznika iz dijaspore. Što se tiče ovog seminarskog dijela godine, možemo reći da nam dosta klijenata dolazi iz Sarajeva i Banjaluke, s obzirom da smo mi tu geografski locirani", istakla je Јasna Pavlović iz hotela "Park" Doboj.

U Turističkoj organizaciji ne sjede skrštenih ruku već rade na tome kako da podignu turističku posjetu, ali i obogate ponudu.

"Pa mi već smo počeli da radimo na tome u saradnji sa seoskim domaćinstvima, jer oni već sad imaju posjetu koju mi želimo da unaprijedimo, pogotovo što se sledeće godine očekuje otvaranje Banje Terme na Ozrenu. Trava Iva je dobila status koji joj pripada, tako da se zaista spremamo da to maksimalno iskoristimo", dodala je Ristić.

Veliku pažnju turista privlače i etno sela ,poput Kotromanićeva u Ritešiću, ali i dobojska tvrđava , nezaobilazni pri posjeti Doboju.