latinica  ћирилица
15/01/2019 |  10:30 | Autor: SRNA

Održan Srpski novogodišnji koncert u Beču

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" u Beču organizovalo je Srpski novogodišnji koncert u glavnom gradu Austrije, kojem su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora BiH, Srbije, Bugarske, kao i sveštenstvo bečkih pravoslavnih hramova.
Beč - Srpski novogodišnji koncert - etno-grupa "Bistrik" - Foto: SRNA
Beč - Srpski novogodišnji koncert - etno-grupa "Bistrik"Foto: SRNA

Osmi put zaredom, bečka "Prosvjeta" organizovala je 13. januara Srpski novogodišnji koncert u Beču na kojem su učestvovali Biljana Krstić i etno-grupa "Bistrik", a posebni muzički gost na koncertu bio je bečki i niški basista Nenad Vasilić, dok je koncert otvorio Mali hor "Prosvjete" predvođen Verom Simić.

Izaslanik episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja starješina Sabornog hrama Svetog Save otac Filip Milunović prenio je prisutnima pozdrave i poruku Njegovog preosveštenstva, a program su vodili članovi "Prosvjete" Vesna Špirić i Nikola Prerad.

Predsjednik "Prosvjete" Srđan Mijalković izrazio je zadovoljstvo što ova tradicionalna manifestacija zauzima sve važnije mjesto u kulturnoj ponudi Beča.

On je ocijenio da Srpski novogodišnji koncert u Beču svakako predstavlja jedinstven i uspješan način da se brojna srpska zajednica u ovoj evropskoj metropoli pozitivno promoviše i pokaže svoje kulturne vrijednosti. "Vidimo da, poučeni našim primjerom i drugi počinju da češće slave pravoslavnu Novu godinu, što nas sve veoma raduje", zaključio je Mijalković.

On je zahvalio svima koji su pomogli da koncert bude uspješan, posebno kompaniji "M:tel" u Austriji, te pohvalio mladi tim "Prosvjete" za dobru organizaciju.

Velika sala u "Kući susreta" u 15. bečkom okrugu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, saopšteno je iz SPKD "Prosvjeta" u Beču.