latinica  ћирилица
15/01/2019 |  14:18 | Autor: SRNA

Linta: Penava među glavnim promoterima proustaške politike

Vukovar je jedno od središta proustaških snaga, a njegov gradonačelnik Ivan Penava jedan od glavnih promotera proustaške politike, koja u Hrvatskoj ima kontinuitet od dolaska na vlast HDZ-a 1990. godine, izjavio je danas predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.
Miodrag Linta (Foto: M.Karović/vesti-online.com) -
Miodrag Linta (Foto: M.Karović/vesti-online.com)

Linta je ocijenio da je zadatak Penave da izjavama i postupcima širi mržnju i netrpljivost prema preostalim Srbima u Vukovaru i Hrvatskoj i kod njih stvori što jači osjećaj uznemirenosti i straha za vlastitu bezbjednost.

Prema njegovim riječima, Penava sa saradnicima u Vukovaru pravi atmosferu linča sa krajnjim ciljem da preostalim Srbima zagorča život do te mjere da moraju da se isele ili asimiluju.

"Penava dobro zna da je jedan od provjerenih metoda zastrašivanja Srba stalno ponavljanje besmislenih priča o takozvanoj velikosrpskoj politici i agresiji koju tobože vode srpski predstavnici u Hrvatskoj", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ukazao da se među saradnicima Penave nalaze i ratni zločinci.

"Savjetnik vukovarskog gradonačenika za ratne veterane je izvjesni Tomislav Јosić, koji je novembra 1991. godine u Borovu Naselju ubio četvoricu ratnih zarobljenika, od kojih su trojica bili teško ranjeni", naglasio je Linta.

On je istakao da je Јosić ratni zločin priznao pred istražnim sudijom u Sremskoj Mitrovici nakon što su ga zarobili pripadnici ЈNA poslije oslobađanja Vukovara, ali je razmijenjen u Nemetinu u avgustu 1992. godine u velikoj grupi ratnih zarobljenika sa obje strane, umjesto da je osuđen za ratni zločin.

Linta je podsjetio da je Јosić i predsjednik takozvanog štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji se posebno isticao u razbijanju i skidanju dvojezičnih tabli.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu istakao je da ni "osvjedočeni ratni zločinac Tomislav Merčep" i njegovi saradnici koji su odgovorni za brutalnu smrt više od 120 Srba u Vukovaru još nisu procesuirani.

S druge strane, Linta podsjeća na "tragičnu činjenicu da u hrvatskom zatvoru trunu desetorica časnih Srba iz Trpinje kod Vukovara koji su krajem 2014. godine osuđeni na 139 godina zatvora iako protiv njih nije postojao nijedan jedini dokaz".

"Neko je odlučio da ih proglasi ratnim zločincima na osnovu svjedočenja lokalnog nasilnika srpske nacionalnosti koji je pred porotom slagao da je vidio osuđene Srbe kako tobože odvode hrvatske zarobljenike i civile na nepoznato mjesto", naveo je Linta.