latinica  ћирилица
15/01/2019 |  15:48 | Autor: TANЈUG

Albanski drugi službeni jezik u Sjevernoj Makedoniji

Predsjednik Sobranja Taljat DŽaferi potpisao je Zakon o upotrebi jezika, kojim se albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Sjevernoj Makedoniji.
Makedonija (Ilustracija) - Foto: ilustracija
Makedonija (Ilustracija)Foto: ilustracija

Makedonski vicepremijer Bujar Osmani je objavio tu informciju i naveo da bi Zakon danas trebalo da bude objavljen u Službenom glasniku, prenosi MIA.

Zakon je prvo usvojen u januaru, a potom je najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE podnijela više hiljada amandmana.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov odbio je da potpiše Zakon i vratio ga u Sobranje.

Makedonski parlament je, bez amandmanske rasprave, sa 64 glasa za, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojio Zakon o upotrebi jezika 14. marta prošle godine bez podrške VMRO-DPMNE.

Najveća makedonska opoziciona stranka je upozorila direktora Službenog lista Makedonije Martina Kostovskog da način na koji je Zakon o jezicima objavljen u Službenom listu predstavlja krivično djelo koje ne zastareva i za koje se ide u zatvor.

U saopštenju VMRO-DPMNE se ukazuje da je, kako ističu, "sporni" Zakon o jezicima u Makedoniji objavljen u Službenom listu iako ga nije potpisao predsjednik države Đorđe Ivanov.

Predsjednik makedonskog Sobranja Talat DŽaferi, visoki funkcioner albanske stranke DUI, koja je članica vladajuće koalicije, potpisao je u ponedjeljak Zakon o jezicima i poslao ga Službenom listu na objavljivanje.

DŽaferi je u nekoliko navrata u prethodnom periodu izjavljivao da će to učiniti kada procijeni da je pogodan trenutak.

"Svi umiješani će snositi odgovornost za kršenje zakona, procedura i ustavnosti prilikom usvajanja istih zakona. Socijaldemokratski savez još jednom siluje demokratiju i ruši pravni poredak Republike Makedonije", ističe se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Ta stranka navodi da je, odmah nakon promjene ustavnog imena zemlje, Vlada na čelu sa Zoranom Zaevim nezakonskim i nasilnim putem od Makedonije napravila dvojezičnu državu.

"Ovo je još jedan ružan i providan način da se aktuelna vlast, preko usvajanje nesuštinskih odluka za Albance, približi albanskom izbornom tijelu pred predsjedničke izbore i da izmanipuliše albanske glasove", navode iz VMRO-DPMNE.

U zaključku saopštenja najveće opozicione stranke u Makedoniji piše da je to "samo još jedan pokušaj približavanja Albancima prije izbora putem pravljenja novih krivičnih djela, i da će jednog dana, kada budu sišli sa vlasti, snositi odgovornost pred pravnim sistemom Makedonije".