latinica  ћирилица
15/01/2019 |  15:51 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Obrazovanje i tržište rada približiti realnom sektoru

Kako bi upisna politika za srednje škole za narednu školsku godinu bila što usklađenija sa potrebama tržišta rada, u Ministarstvu prosvjete i kulture za sto su sjeli predstavnici privrede, poslodavaca, resornog ministarstva i Zavoda za zapošljavanje. Akcenat je na uvođenju dualnog obrazovanja.

Kako učiniti rad u realnom sektoru što atraktivnijim, te obrazovati kadar za potrebe tržišta rada i zadržati u Republici Srpskoj - pitanja su kojim su se bavili predstavnici nadležnih institucija.

- Radićemo analize, među kojima ćemo utvrditi koja zanimanja su iščezla i koja su zanimanja budućnosti da bismo sve učenike, po završetku srednje škole, uključili u privredu, kako bi odmah mogli da dobiju posao - ističe Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Deficitarna zanimanja, poručuju poslodavci, su svi zanati. Ako tome dodamo i značajan odlazak ove radne snage u zemlje EU, jasno je da su neophodne hitne mjere.

- Јasne poruke slati i roditeljima i djeci u vremenu opredjeljivanja za srednje obrazovanje i ono što je najbitnije od svega, uvesti princip rane selekcije i insistirati na kriterijumima koji se utvrde od strane ministarstva u saradnji sa poslovnom zajednicom - naglasio je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

U kreiranju upisne politike za narednu školsku godinu, učestvuju sve institucije. Tako je Privredna komora, uz podršku privrednih društava kojima je ovo zanimanje i potrebno, inicirali uvođenje zanimanja "alatničar" sa obezbjeđenom praksom u preduzećima.

- Moramo biti svjesni činjenice da ako želimo ulaganje investitora, moramo krenuti kroz reformske procese i vidjeti koje industrije imaju rast i u skladu sa kojim tehnologijama će sektori rasti i razvijati se, te prema tome kreirati upisne politike - naglašava Dragica Ristić, direktor Privredne komore Republike Srpske.

Aktivnim planom zapošljavanja za 2019. godinu, akcenat će biti stavljen na formiranje lokalnih savjeta za zapošljavanje i obrazovanje, dok će glavni nosilac aktivnosti biti republički Zavod za zapošljavanje.

- Na taj način nastojaćemo bar da se vrši usklađivanje ponude i potražnje na lokalnom nivou, a samim tim i mogućnost usklađivanja ponude i potražnje na nivou Republike - poručila je Gordana Latinović, zamjenik direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Upisna politika za narednu školsku godinu biće definisana do 31. marta. U ovoj godini planirano je da i osnovno obrazovanje bude reformisano.