latinica  ћирилица
15/01/2019 |  16:54 ⇒ 19:26 | Autor: SRNA

Preuzeli skupštinske mandate, plate primaju u Savjetu ministara

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i četiri ministra koji su preuzeli mandate u Parlamentarnoj skupštini BiH - Dragan Mektić, Mirko Šarović, Igor Crnadak i Adil Osmanović i dalje plate primaju u Savjetu ministara, potvrđeno je Srni u Ministarstvu finansija i trezora BiH.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Mektić je ministar bezbjednosti, Šarović je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Crnadak ministar inostranih poslova, a Osmanović ministar civilnih poslova u Savjetu ministara.

Njihove plate, u zavisnosti od staža, naknada za prevoz i odvojeni život, iznose oko 5.000 KM.

"Za sada su sa platnog spiska skinuti samo bivši ministar transporta i komunikacija Ismir Јusko, koji je imenovan za kantonalnog ministra, te bivši zamjenik ministra odbrane Boris Јerinić, koji je trenutno vršilac dužnosti zamjenika gradonačelnika Doboja", kažu u Ministarstvu finansija i trezora.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da bez usvajanja Prijedoga godišnjeg nacionalnog programa za NATO nema podrške mandataru za sastav novog saziva Savjeta ministara.

Istu opciju zastupa i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović.

Savjet ministara je na današnjoj sjednici skinuo sa dnevnog reda Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa za NATO i vratio ga na usaglašavanje Komisiji za NATO koja ga je ranije usvojila, iako nisu prisustvovali srpski članovi.

Komšić je ranije prihvatio SNSD-ovog Zorana Tegeltiju kao jedinog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali je nedavno postavio novi uslov i izjavio da odlazeći Savjet ministara sa Zvizdićem na čelu ostane u tehničkom mandatu i naredne četiri godine.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je izjavio da ne vidi nijedan razlog za zasjedanje Predsjedništva prije nego što bude riješeno pitanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On je rekao da je zakon već prekršen jer, iako su obavljene konsultacije i rečeno da nije sporno da je kandidat Tegeltija, on nije predložen.

"Kada me ostala dva člana Predsjedništva obavijeste da su spremni da bude donesena odluka, spreman sam za sjednicu. Do tada nema potrebe", izjavio je ranije Dodik.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac pozvao je ministre u tehničkom mandatu Šarovića, Mektića i Crnatka da podnesu ostavke na ministarske pozicije i preuzmu poslaničke mandate koje im je povjerio narod Republike Srpske.

"Njihovo dalje zadržavanje u odlazećem Savjetu ministara predstavlja podršku politici ucjena i uslovljavanja koju sprovode Izetbegovićeva SDA, Komšić i dio predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu", rekao je Košarac.