latinica  ћирилица
15/01/2019 |  17:09 ⇒ 20:01 | Autor: SRNA

Srebrenica- Nema ugroženih i potrebe za intervencijama

Zamjenik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Darko Ljuboja i glavni republički inspektor za zaštitu i spasavanje Željko Јanković razgovarali su danas sa predstavnicima opštine Srebrenica zbog pokušaja manipulacije stanjem u vezi sa snježnim padavinama u ovoj lokalnoj zajednici.

Šef kabineta načelnika opštine Srebrenica Vladan Milovanović rekao je nakon sastanka da je, uprkos obilnim snježnim padavinama, stanje na terenu uredno, da nema ugroženih i da nije bilo prekida elektro i vodosnabdijevanja, interneta i telefonskih veza, a da se lokalni putevi čiste u skladu sa planom.

Prije tri dana očišćen je put do najudaljenijih sela Luka i Krušev Do, gdje je navodno upućena mehanizacija Federalne uprave Civilne zaštite.

"Imamo redovnu komunikaciju sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica i još nismo dobili nijedan poziv da se interveniše. Da je bilo takvih poziva spremni smo da reagujemo i ukažemo pomoć. Smatram da se radi o nečijoj političkoj insinuaciji i pokušaju omalovažavanja i degradiranja opštinskih i organa Republike Srpske koje žele prikazati nesposobnim i okriviti za navodnu ugroženost stanovnika", rekao je Milovanović.

On kaže da se lokalni putevi redovno čiste i da nema potrebe za bilo čijom pomoći, te demantuje sve tvrdnje i napise o ugroženosti stanovnika Luke, Krušev Dola, ali i ostalih sela.

Član Štaba civilne zaštite ove opštine Bego Bektić rekao je da posjeduju spisak bolesnih lica i korisnika dijalize, da su u svakodnevnoj komunikaciji sa mjesnim zajednicama i da nije bilo zahtjeva za pomoć, o čemu su redovno informisali Civilnu zaštitu Republike Srpske.

"Očišćeni su lokalni putevi do svih sela, dostavljeni neophodni lijekovi bolesnima, a drugih zahtjeva nije bilo. Neka organizacija iz Sarajeva navodno želi da dostavi 100 paketa pomoći u Luku i Krušev Do, ali nas nisu kontaktirali", istako je Bektić.

On kaže da su stanovnici tih sela snabdjeveni i da ta pomoć nije neophodna, a može se i dostaviti terenskim vozilima.

Bektić kaže da ima neodgovornih pojedinaca koji žele da na neki način iskoriste ovu situaciju za ostvarivanje nekih ličnih interesa.

Zamjenik načelnika opštine Hamdija Fejzić kaže da je riječ o politički motisanoj dezinformaciji čemu ne treba pridavati pažnju, jer nadležne opštinske službe prate stanje i nema potrebe za bilo kakvom pomoći.

"Moguće je da pojedinci žele da iskoriste ovu situaciju i da dođu do neke pomoći da bi izbjegli troškove za kupovinu određenih potrepština", smatra Fejzić.

Ljuboja je rekao da je na osnovu redovnih izvještaja koje dobijaju od Civilne zaštite iz Srebrenice i današnjeg razgovora sa predstavnicima opštine konstatovano da je stanje na ovom području uredno i da nema vanrednih potreba.

"Iz medija smo saznali da je Federalna uprava Civilne zaštite najavila upućivanje mehanizacije za čišćenje puteva do ova dva udaljena srebrenička sela i dostavljanje pomoći, što niko nije tražio", pojašnjava Ljuboja.

On kaže da nije poznato šta je uzrok ovakvog načina komunikacije jer je do sada bila dobra saradnja između uprava Civilne zaštite Republike Srpske i FBiH.

"Došli smo da obavimo inspekcijski nadzor. Da je bilo zahtjeva za pomoć Republičkoj uprai Civilne zaštite mi bismo intervenisali ,jer su naše spasilačke ekipe kao mašinski tim u pripravnosti. Takođe, na Han Pijesku je i helikopter za pružanje pomoći ukoliko bude potrebe", ističe Ljuboja.

Učesnici sastanka su demantovali napise da su sela odsječena i da je potrebno dostavljati lijekove, jer je to sve već učinjeno i stanje se redovno prati.

Federalni mediji javili su prethodno da su timovi Federalne uprave Civilne zaštite krenuli jutros ka Srebrenici kako bi pomogli mještanima naselja Luka i Krušev Do koja su više od 20 dana odsječena zbog snježnih padavina.

Federalna uprava Civilne zaštite, kako je najavljeno, radiće na raščišćavanju putne komunikacije da bi mještanima bili dostavljeni lijekovi i sve ostalo što im je potrebno.