latinica  ћирилица
15/01/2019 |  18:23 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Uspješno obavljena mirovna misija OS BiH u Avganistanu

U banjalučkoj kasarni Kozara svečano su dočekani vojnici Oružanih snaga BiH iz mirovne misije u Avganistanu. Nakon provedenih šest mjeseci, misija je ocijenjena uspješnom.

Nakon uspješno izvršenih zadaća u misiji "Odlučna podrška u Avganistanu", u kasarni Kozara postrojavanje. Misija data od strane Predsjedništva BiH uspješno je obavljena. Više od 50 vojnika iz sastava jedinica Šeste pješadijske brigade i Vojne policije bilo je angažovano u misiji koja je trajala šest mjeseci.

- Veliko je to lično iskustvo, naručito zbog rada u multinacionalnom okruženju - poručila je Monika Raković, vojnik prve klase.

A upravo rad u multinacionalnom okruženju jedna je od najvažnijih lekcija koje kao savladane navode vojnici Oružanih snaga. Iako su pripreme bile naporne, kažu zadatak je uspješno obavljen, uprkos brojnim izazovima na terenu.

- To su bezbjednosni izazovi, a samo angažovanje u Avganistanu jeste jedan bezbjednosni izazov, ali uz dobru obuku svi pripadnici su redovno savladavali sve te navedene izazove, tako da nije bilo nikakvih problema - ističe kapetan Aleksandar Đuranović, komandir "BH KON 008".

Inače, pripadnici Oružanih snaga BiH bili su angažovani na obezbjeđenju komande američke jedinice. Ocjene dobijene nakon misije su odlične.

- Predstavljali su svoju zemlju u veoma dobrom svjetlu. Mi svi skupa smo radili u sistemu interperabilnosti i kompatibilnosti sa drugim oružanim snagama veoma uspješno - jasan je Admir Behrem, stariji vodnik.

Naredna rotacija već se nalazi na lokaciji misije, a već za dva mjeseca redovi Oružanih snaga BiH u Avganistanu trebalo bi da budu pojačani pripadnicima specijalizovane jedinice za pronalaženje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava.