latinica  ћирилица
15/01/2019 |  19:17 | Autor: SRNA

Dilon: Srbi su veoma ponosan narod

Američki glumac i gost ovogodišnjeg Kustendorfa, Met Dilon, rekao je da mu se sviđa što su Srbi privrženi nacionalnoj istoriji i kulturnom identitetu.
Mokra Gora:  Kusturica i Dilon - Foto: SRNA
Mokra Gora: Kusturica i DilonFoto: SRNA

- Srbi su veoma ponosan narod, što ja razumijem jer, iako potičem iz SAD, moj identitet je irski. Јa svoj identitet nosim sa sobom i kada u SAD sretnem ljude iz Srbije, vidim da to i oni čine i da su veoma ponosni na svoje porijeklo - istakao je Dilon za Tanjug.

On je izrazio oduševljenje Kustendorfom koji, kako je naglasio, slavi pravi film i autore sa glasom, a istovremeno je svojevrstan inkubator, jer pomaže mladim ljudima da se razvijaju i pronađu svoj glas.

- Veliki festivali su pijaca gdje ljudi prodaju svoje filmove, ali ovakvi festivali treba da budu posvećeni obrazovanju i proslavi filma. Vidio sam neke vrlo interesantne /studentske/ kratke filmove, a tu su i filmovi velikih majstora koje mladi treba da vide, pa i ja, jer i ja još uvijek učim - rekao je Dilon.

Iako je režirao samo jedan film - "Grad duhova" Dilon smatra da je film duša i srce autora.

- Emir /Kusturica/ snima upravo filmove sa dušom. To je najvažnije i to je ono što nedostaje većini holuvudskih komercijalnih filmova koji su tehnički odlično urađeni, ali im nedostaje srce. Oni su proizvod, kao kada prodajete konezrvu paradajza. Govorim o holivudskim filmovima, ne američkim, jer u Americi imate odlične filmske stvaraoce, koji stvaraju sa mnogo srca i koji su izvan sistema - kaže Dilon.