latinica  ћирилица
16/01/2019 |  10:42 ⇒ 10:43 | Autor: SRNA

Berlinski filmski festival od 7. do 17. februara

Berlinski filmski festival biće održan od 7. do 17. februara, žiriju predsjedava poznata francuska glumica Žilijet Binoš, a u takmičarskom programu su već poznati autori, kao i nove nade.

Među filmofilima sa nestrpljenjem se očekuje novo ostvarenje njemačkog autora turskih korijena Fatiha Akina "Zlatna rukavica", koji se pominjao i kao mogući učesnik prošlogodišnjih festivala u Kanu i Veneciji.

Mnogo se očekuje i od kineskog autora Vang Sjaošuaja i njegovog ostvarenja "Diviđenja, moj sine". Vang je scenarista i glumac, koji važi za autora "šeste kineske generacije".

I Fransoa Ozon je u trci za "Zlatnog medvjeda" sa ostvarenjem "Božija ljepota", kao i već nagrađivani turski režiser Ermin Alper sa filmom "Tri sestre".

U zvaničnom programu su i Agnjes Varda, te neobični kanadski režiser koji se bavi eksperimentalnim filmom Denis Koti sa ostvarenjem "Antologija gradskih duhova".

Sa prostora bivše Јugoslavije dolazi samo jedan film, a autor je Teona Strugar Mitevska.

Njeno ostvarenje nosi naziv "Bog postoji - njeno ime je Petrunija". Riječ je o koprodukcije iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Belgije i Francuske.

U posebnom programu "Panorama" i dokumentarnim sekcijama festivala očekuje se takođe niz zanimljivih ostvarenja.

Berlinski festival zvanično spada u prvu kategoriju svjetskih filmskih smotri i obično je po značaju rangiran iza festivala u Kanu i Veneciji.