latinica  ћирилица
16/01/2019 |  16:15 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Ozvaničen novi početak "Fočanske kuće"

U Foči je otvoreno novo kulturno zdanje - "Fočanska kuća". Višefunkcionalan objekat na usluzi je umjetnicima, književnicima i mladim stvaraocima koji imaju prostor za izložbe i predstavljanje svojih ideja i rada.

Novo preuređeno zdanje je višefunkcionalno. To je dokazano i otvaranjem izložbe slika Likovne kolonije Pale u velikoj galeriji. Predstoji i dodatno uređenje dvorišta i pratećih objekata.

U galerijskom prostoru izloženo je više od 20 slika iz Likovne kolonije Pale. Na osnovu iskustva paljanski umjetnici ocjenjuju da je novouređeni prostor odličan.

Savo Rističević, predsjednik Likovne kolonije Pale istakao je kako je jedan ovakav prekrasan prostor Foči bio potreban za mnogobrojne izložbe slika.

Da je objekat vrijedilo preurediti svjesni su i u opštini koja je i pomogla preduzeću "Izvor" prije sedam godina da zaustavi njegovo propadanje. Bilo je i pokušaja da se tu izlažu tradicionalni proizvodi, što se nije dugo održalo.

Opredjeljenje vlasnika je da kuća odiše kulturnim životom, i unutra i vani.

Branka Salamadija, načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Foča kaže da će se u ovom prostoru održavati promocije zavičajnih zbirki pisaca i drugih umjetnika.

Preduzeće "Izvor", vlasnik kuće, a i opština smatraju da vrijedi nastaviti ulaganja i urediti i dvorište.

Direktor preduzeća "Izvor" Miomir Bojat kaže da je na proljeće u planu otvaranje kafe-kluba.

"Uredićemo terasu u etno-stilu, kao i cijeli kafe-klub, a podzida će biti u moziaku. Sve ćemo raditi polako i precizno da zaštitimo i sačuvamo stare vrijednosti", rekao je Bojat.

Podaci ukazuju da je kuću 1861. godine gradila ugledna starosjedilačka porodica Hadživukovića.

Za vijek i po postojanja mijenjala je više vlasnika, ali i namjena - od kuće bogatih trgovaca, ruine, magacina do kulturnog zdanja.