latinica  ћирилица
16/01/2019 |  19:35 ⇒ 23:18 | Autor: RTRS

Filmove Emira Kusturice vole i u Јužnoj Africi

Reditelj Emir Kusturica dobitnik je ovogodišnje nagrade Fondacije Mkiva iz Јužne Afrike. Ovo priznanje ranije su dobili Nelson Mendela, Fidel Kastro, Ugo Čavez, Ulof Palme.

Priznanje za izuzetna dostignuća Kusturici će, večeras na zatvaranju 12. Kustendorfa, uručiti predstavnik Fondacije Zolani Mkiva, koji je zbog toga i došao na Mećavnik.

Fondacija Mkiva odlučila je da nagradi priznatog reditelja Emira Kusuricu za izuzetna dostignuća, za sve što je uradio do sada, a što je naišlo na odjek u Јužnoj Africi. Koliko je Kusturica poznat i priznat, govori i podatak da njegov rad i njegove filmove izučavaju studenti glume na akademijama u Јužnoj Africi.

- Ovdje sam da uručim nagradu i ukažem čast i poštovanje Emiru Kusturici, a ova nagradau je jedna od najprestižnijih sa afričkog kontinenta. Na ovaj način želimo da proslavimo i pozdravimo jednog od najvećih srpskih sinova koji radi širom svijeta. Sve ono što on govori kroz svoju muziku i filmove su priče koje se protežu kroz mnoge zajednice. Kusturica je dotakao mnoge duše i to posebno u Africi - rekao je Zolani Mkiva.

Rad Emira Kusturice s velikim zanimanjem prate u Јužnoj Africi i u toku su pregovori da u skorijoj budućnosti posjeti ovu zemlju.

Žarko Tarmač, biznismen iz Јužne Afrike, rekao je da u toj zemlji rado gledaju Kusturičine filmove, te da su oni izuzetno cijenjeni, zbog čega se nadaju da će iz slavni režiser uskoro i posejtiti.

Proglašenjem najboljih filmova i dodjelom Zlatnog, Srebrenog i Bronzanog jajeta večeras će biti svečano zatvoren 12. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf.