latinica  ћирилица
16/01/2019 |  23:17 ⇒ 17/01/2019 | 20:53 | Autor: SRNA

"Zlatno jaje" dodijeljeno filmu "Ol inkluziv"

"Zlatno jaje" za najbolji film na 12. Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf pripalo je švajcarskom filmu "Ol inkluziv", čiji je autor Korina Švingruber Ilić.

"Srebrnim jajetom" nagrađen je film "Јesenji valcer", čiji je autor Ognjen Petković, dok je "Bronzano jaje" dodijeljeno za film "Sortiranje" autora Mikela Storma Glomstejna.

Odluku je donio žiri u sastavu kanadsko-američka glumica Stana Katić, pisac i izdavač iz Švajcarske Slobodan Despot i francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audio-vizuelnih sadržaja Tankred Ramon.

Glumica Stana Katić rekla je da su pogledali nevjerovatne filomove i da su uveli dvije dodatne nagrade.

Ona je dodala da je žiri odlučio da ne nagrađuje samo vještine, već su se potrudili da nagrade originalnost.

Specijalna nagrada dodijeljena je za film "Kostakurta", čiji je autor Saša Karanović, kao i za film "Božanstveni put", autora Ilarije di Karlo.

Zatvarajući Festival proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica je, parafrazirao bivšeg urugvajskog predsjednika Hosea Pepea Muhiku, koji je rekao "Јa ne odlazim, ja dolazim", ističući da je tako i sa Kustendorfom.

- Muhika je u dokumentarni film "Pepe jedan uzvišen život" na kraju rekao jednu filozofsku misao "Ja ne odlazim, ja dolazim". Tako je i sa festivalom. I da zatvaram to je malo bezveze. Sljedeći festival je otvoren - rekao je Kusturica, koji je i direktor Festivala Kustendrof.

Francuski direktor fotografije Mišel Amatje dodijelio je nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju Nataliji Pic za ostvarenje "Јa imam nešto za sebe" reditelja Iva Kondefera /Poljska/.

Za festivalske nagrade takmičio se 21 film mladih režisera iz Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Njemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina.

Svi učesnici nagrađeni su diplomama, koje im je uručio Kusturica.

"Nagrada za buduće filmove" uručena je glumcima Slavku Štimcu i Serđu Lopezu.

U kategoriji "Savremene tendencije" prikazani su filmovi "Srećan kao Lazaro" italijanske rediteljke Aliče Rorvače, dobitnika nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, zatim "Bliski neprijatelji" Davida Oelhofena i "Nježna ravnodušnost svijeta" Adilhana Јeržanova.

Prikazani su i film "Dogmen" reditelja Matea Garonea, film Vima Vendersa "Papa Franjo: čovjek od riječi" i film braće Damijana i Fabija Dinočenca "Dječaci plaču".

U okviru programa "Retrospektiva velikana" prikazani su filmovi "Dragstor kauboj" Gasa van Santa, "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića, "Sjećaš li se Doli Bel?" Emira Kusturice, kao i "Vestern" Manuela Porijera.

U okviru muzičkog programa nastupili su orkestar narodne muzike braće Advahov i solista Valerij Kaskaval i Kristi Traktor iz Moldavije, italijanski muzičari Vinicije Kaposela, Јovan Pavlović i Marko Marković bras bend, grupa Kal iz Srbije i vokalno-instrumentalnog sastav Bilja Krstić i Bistrik orkestar.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održan u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i TNSO.