latinica  ћирилица
17/01/2019 |  11:16 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Brčko: U prošloj godini 12 miliona KM za podsticaje u poljoprivredi

Vlada u Brčkom za prošlu godinu obezbijedila je 12 miliona maraka za podsticaje u poljorprivredi, ali je do sada isplaćeno nešto više od polovine sredstava.

U resornom odjeljenju najavljuju da će preostala sredstva biti na raspolaganju poljoprivrednicima prije isteka marta, kada je krajnji rok za usvajanje budžeta za 2019. godinu.

Vajo Tejić iz Trnjaka kod Brčkog godišnje obrađuje oko 150 dunuma zemlje, od čega oko 70 zasije uglavnom kukuruzom, 50 pšenice i ječma, a ostatak su trave za zimsku ishranu stoke. Od tri krave, 100 svinja i 12 krmača dobije godišnje 15 hiljada maraka podsticaja. Zadovoljan je i čeka ostatak sredstava.

Budžetom je za prošlu godinu obezbijeđeno devet i rebalansom još tri miliona maraka za stimulaciju u poljoprivrednoj proizvodnji.

Isplaćeno je 1.100 zahtjeva od 1.840 registrovanioh poljoprivrednih proizvođača.

- Što se tiče preostalog dijela isplate, on će biti realizovan u naredna dva, ili dva i po mjeseca, ističe Zoran Gajić, šef Odjeljenja za pljoprivredu u Vladi Distrikta.

Sredstva za poljoprivrednu stimulaciju u Brčkom povećavaju se od 2003. godine kada je u budžetu bilo svega tri miliona maraka. Trenutno je za te namjene Vlada Distrikta obezbijedila 12 miliona. To je dalo dobre rezultate, kažu u Vladi.

- Poljoprivredni proizovđači su se opremili opremom, sa poljoprivrednom mehanizacijom, zauzimaju veće površine, vrši se privođenje zemljišta kulturi, vrši se krčenje zemljišta dosadašnjih obraslih njiva i povećava se broj i površina pod kulturama a takođe i povećava se i broj grla stoke u tovu, dodaje Gajić.

Od prijeratnih prerađivačkih preduzeća, po čemu je Brčko bilo poznato, trenutno nema ništa, a ulaganja u novu prerađivačku industriju ne postoji, pa su u poljoprivrednici primorani da izvoze samo primarnu proizvodnju.

U Vladi nemaju tačnih podataka koliko je poljoprivrednih proizvoda izvezeno iz BiH, ali kažu da se najviše izvozi voće u Rusiju.