latinica  ћирилица
18/01/2019 |  11:22 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Foča: "Stara Hercegovina" oaza lokalnih umjetnika

Muzej "Stara Hercegovina" u Foči, otvaranjem izložbe slika umjetnika iz Istočnog Sarajeva, Rogatice i Višegrada, počeo je ovogodišnji ciklus galerijskih kulturnih događanja. Publika ima priliku da se upozna sa zanimljivim motivima i tehnikama klasicizma, eskpresionizma i apstrakcije u izloženim djelima.

Na eksponatima istočno-sarajevskog slikara Borka Močevića, može se vidjeti dostignuće stvaralačkog sazrijevanja. To je izrazio i kroz dva elementa predstavljena na slikama, muziku i golubove. Boje, tehnika i izraz su povodi da se gledanjem uspostavi dijalog sa slikom, ocjena je kritike. Poezija i slikarstvo su i na slikama Danijele Novaković iz Rogatice. Portreti rađeni u mladosti stavljeni su na uvid javnosti, što je prilika, kaže autorka, za lično i kolektivno preispitivanje.

- Ova grupa portreta se razlikuje što su akteri sami pozirali. Mislim da se u zadnje vrijeme sve više dešava da ne možete naći modela da pozira, sve se više koriste fotografije i skice, tako da se to primijenilo u posmatranju - ističe Danijela Novaković, koautorka izložbe. 

Za Slavka Tuševljaka iz Višegrada umjetničko odrastanje uz učitelja koji je bio posvećen ustaljenom likovnom izražaju bilo je presudno da i on na platnima trajno utiskuje vrijeme i događaje.

- Јa sam posevećen dosta klasičnoj umjetnosti. Najvećim dijelom to su neki Andrićevi motivi iz njegovog romana poput Lotike. To je to s čim se ja bavim zadnjih godina - priča Slavko Tuševljak, koautor izložbe.  

U Muzeju "Stara Hercegovina" ističu značaj okupljanja i vizuelizacije umjetnosti iz raznih krajeva.

- Meni kao rukovodiocu ustanove je izuzetno drago što smo ostvarili saradanju i sa umjetnicima iz okolnih opština i Republike Srpske, kao i Srbije i Crne Gore - napominje Snežana Kunarac, direktor Muzeja „Stara Hercegovina“ Foča. 

Izložba je jedan od sadržaja januarskih duhovnih i kulturnih svečanosti koja u Foči ostaje do kraja mjeseca.