latinica  ћирилица
18/01/2019 |  14:43 | Autor: SRNA

Makedonija: Nije uvedena potpuna dvojezičnost

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji ne uvodi potpunu dvojezičnost na teritoriji te zemlje, niti u javnoj upravi, navodi se u saopštenju vlade nakon optužbi opozicije da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu ovog zakona.

Vlada je u saopštenju napomenula da u opštinama gdje manjinske zajednice nisu zastupljene sa više od 20 odsto građana neće ni biti primjene zakona niti novih zapošljavanja.

"Zakon ne uvodi potpunu dvojezičnost ni na cijeloj teritoriji Republike Makedonije niti u svim oblastima pravnog poretka. U međunarodnim odnosima, odbrani, centralnoj policiji i monetarnoj politici makedonski jezik je jedini zvanični jezik u Makedoniji, koji je određen Zakonom o upotrebi makedonskog jezika od 1998. godine", saopšteno je na sajtu Vlade.

Zakon o jezicima stupio je na snagu prošle sedmice, nakon što je objavljen u "Službenom glasniku", potpisao ga je predsjednik Skupštine, ali ne i predsjednik države, kako nalažu makedonski zakoni, prenose mediji.

Predsjednik je odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu ovog zakona, obrazlažući svoju odluku da je zakon u suprotnosti sa Ustavom Makedonije.

Najviše negodovanja se pojavilo usljed činjenice da je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena sa 20 i više odsto.

Makedonska opozicija na čelu sa VMRO–DPMNE smatra da se ovim zakonom omogućava Albancima da na cijeloj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost sa 20 i više odsto prisutna samo u sjeverozapadnim dijelovima zemlje.