latinica  ћирилица
19/01/2019 |  10:44 | Autor: SRNA

Ruski gas će učvrstiti energetsku poziciju Srbije

Sporazumi o gasu sa Rusijom i ulaganje 1,4 milijarde evra u srpsku infrastrukturu osiguraće energetsku bezbjednost i značajno učvrstiti energetsku poziciju Srbije, ocijenila je ekspert za energetiku Јelica Putniković.

- Mi sada ne moramo da razmišljamo o tome da li će nam ruski gas stizati preko Sjevernog toka ili nekim drugim pravcima. Imaćemo svoj gasovod koji će, nadam se, biti povezan na bugarski, jer je potrebno da i Bugari izrade svoju dionicu od turske do srpske granice - rekla je Putnikovićeva za Sputnjik.

Prema njenim saznanjima, Bugarska se priprema za gradnju tog gasovoda od turske granice do granice sa Srbijom, pa EU neće imati realne razloge da se buni protiv gradnje gasovoda.

Putnikovićeva je podsjetila da krajem godine prestaje da važi ugovor između Rusije i Ukrajine o tranzitu ruskog gasa ka Evropi kroz ukrajinske gasovode, te istakla rusko strateško širenje mreže za svoj gas uz poštovanje trećeg energetskog paketa, tako da EU ne može da stopira tranzit ruskog gasa od Turske prema Balkanu i dalje do Austrije.

- Sigurno je da će Amerika nastaviti da vodi kampanju protiv Turskog toka i gradnje gasovodnih sistema na Balkanu. Međutim, Amerika osim priče ne može puno da uradi, jer su za nekoliko mjeseci izbori za nove funkcionere u Briselu, pa ovi sadašnji neće donositi neke ishitrene odluke ni o pitanju Turskog ni Sjevernog toka - smatra Putnikovićeva.

Putnikovićeva je istakla da sada sve zavisi od volje bugarskih političara, dok su srpski političari pokazali da su za gradnju gasovoda kroz Srbiju.

Ona je naglasila da je za Srbiju najvažnije kako će se finansirati izgradnja gasovoda od Bugarske do granice sa Mađarskom.

Putnikovićeva je napomenula da je i potpisivanje sporazuma o proširenju podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru veoma bitno za Srbiju, jer znači da će uskoro imati uvećan kapacitet skladišta gasa do 750 miliona kubnih metara.

- Imaćemo mogućnost da će u zimskom periodu, ako iz bilo kog razloga dođe do prestanka tranzita kroz gasovode, moći da se obezbijede dovoljne količine i za gradske toplane i za stanovništvo i za privredu - dodala je Putnikovićeva.