latinica  ћирилица
19/01/2019 |  18:38 ⇒ 20/01/2019 | 10:10 | Autor: RTRS

U Briselu razgovori o evropskom, a ne o NATO putu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, zajedno sa ostala dva člana, Željkom Komšićem i Šefikom DŽaferovićem, krajem mjeseca otputovaće u Brisel, na razgovore sa čelnim ljudima Evropske unije.

Biće to prvi zvanični službeni put novog saziva Predsjedništva BiH, a na dnevnom redu su razgovori o evropskom putu BiH.

Članovi Predsjedništva u Briselu bi trebalo da borave 29. i 30. januara, a sastaće se s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Јunkerom, te ostalim zvaničnicima ključnih institucija Evropske unije.

Predsjedavajući Predsjedništva, Milorad Dodik, rekao je za Radio Republike Srpske da u BiH postoji konsenzus u vezi sa evropskim putem, ali da je zemlja u ovom trenutku opterećena unutrašnjim pitanjima, prije svega neformiranjem Savjeta ministara zbog uslovljavanja iz Federacije.

- Mislim da posjeta može biti dobro iskorištena, kako bi se razgovaralo o evropskom putu, a ne atlantskom, odnosno NATO putu. To, vjerujem, neće biti na dnevnom redu, ali u svakom slučaju evropski put je nešto gdje postoji konsenzus. Ne treba blokirati rad institucija da se ne bi izgubio taj konsenzus, i kako ne bi nestao sa dnevnog reda i organa i svih drugih koji rade u BiH, kaže Dodik.

Sve to posljedica je i nerazjašnjene situacije u Federaciji, zbog čega se u krizu dovode i odnosi u BiH, smatra Dodik. Zbog svega, kaže, BiH nosi reputaciju neefikasne zemlje i dodaje da vezivanje NATO puta BiH za njen evropski put, situaciju čini bitno složenijom.

- Cijenim da će posjeta Briselu biti posjeta mogućnosti, ali ne mogu da garantujem pozitivan ishod. Ne mogu da garantujem neki dobar rezultat, imajući u vidu da odavde nosimo veoma negativan prtljag koji treba tamo da objasnimo, a odnosi se na neformiranje vlasti, neefikasnost organa, kašnjenje odgovora na Upitnik i druga pitanja, ističe predsjedavajući Predsjedništva.

Upravo će formiranje vlasti, kako se očekuje, biti glavne teme sastanka u Briselu.

Dodik u izjavi za Srnu ističe da on ne opstruiše formiranje vlasti i da je održao četiri sjednice Predsjedništva. Kada je na dnevni red trebalo da stavi ono što je bila obaveza Predsjedništva i njega kao predsjedavajućeg, ostala dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH rekla su da to treba ostaviti za kasnije.

- Sada se pojavljivati i držati nekome priču o tome kako treba poštovati zakone, je u najmanju ruku malo licemjerno, pa taman to dolazilo i od samog Komšića. Mi Srbi u BiH nismo nikome ništa dužni. Srbi nisu ništa dužni Bošnjacima. U političkom smislu mi smo koncipirali naš politički odraz koji se zove Republika Srpska i taj odraz mi predstavljamo. Јa predstavljam Republiku Srpsku i oni kojii su izabrani da rade u zajedničkim organima predstavljaju Republiku Srpsku na najbolji mogući način, istakao je Dodik.

Skrivanje iza nekih i moralisanje neće pomoći BiH jer ona treba da dobije svoje legitimno izabrane organe od političkih predstavnika koji su izabrani na izborima ili će pokazati dodatnu nesposobnost i definitivnu podjelu političkog sistema, kaže Dodik.

On je rekao i da bi ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak mogao da primijeti da je na sastanku s Putinom pored zastave BiH bila i zastava Republike Srpske koju, kako je ocijenio, vjerovatno nije navikao da vidi, pa ima problema da je vidi i sada.