latinica  ћирилица
20/01/2019 |  15:11 ⇒ 15:29 | Autor: SRNA

Tači predlaže razmjenu teritorija

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači smatra da su planovi o razmjeni teritorija sa Srbijom najbolja mogućnost da se napreduje ka članstvu u EU i NATO-u.
Tači (Foto:AP Photo/ Visar Kryeziu) -
Tači (Foto:AP Photo/ Visar Kryeziu)

- Sporazum bi donio veću stabilnost i mir u regionu. Kosovu bi to omogućilo prijem u EU i NATO - rekao je Tači za austrijsku agenciju APA.

On kaže da neće biti nikakvih etničkih granica, već da će "dvije zemlje" ostati multietničke, a odgovarajući sporazum bi značio da između njih više nikada neće doći do rata.

- Građani bi živjeli bolji život, jer bi sporazum poboljšao i ekonomsko stanje, došlo bi do stvaranja više radnih mjesta i granice bi se otvorile - rekao je Tači i dodao da je uzor "evropski model".

On smatra da su šanse za postizanje uspješnog dogovora nikada bolje, jer EU i SAD podržavaju planove.

- Novina je da bi i Rusija bila spremna da podrži sporazum, koji bi dvije strane prihvatile - tvrdi Tači.

Tači kaže da je zbog toga važno da se iskoristi aktuelni trenutak kako bi se postigao sporazum koji bi bio izbalansiran i uzeo u obzir interese obje strane, prenose beogradski mediji.

- Ne radi se samo specifično o razmjeni teritorija, već i o mnogim drugim aspektima - rekao je Tači i dodao da sporazum treba da bude sveobuhvatni i da treba da se bavi i drugim pitanjima, kao što su i nestale osobe u ratu na prostoru bivše Јugoslavije.

On navodi da sporazumom treba regulisati i kulturno nasljeđe Srba na Kosovu, a biće riječi o ekonomskom razvoju, kao i o onim temama koje su i dalje otvorene između Prištine i Srbije.

- Sporazum treba konačno da riješi problem i ne treba da bude samo privremena solucija - rekao je Tači, koji je odbacio optužbe da se zalaže za "veliku Albaniju".