latinica  ћирилица
20/01/2019 |  16:00 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Šta će biti teme briselskog sastanka?

Uoči odlaska članova Predsjedništva BiH na sastanak sa vodećim ljudima EU u Briselu produbljuju se neslaganja Milorada Dodika s jedne strane, te Željka Komšića i Šefika DŽaferovića s druge, o NATO-u. Dodik kaže da je spreman da razgovara samo o evropskom putu i poziva kolege u Predsjedništvu da ispoštuju zakon u vezi s imenovanjem mandatara Savjeta ministara. Komšić, pak, tvrdi da nije bila sjednica na kojoj bi se o tome odlučivalo. Predsjednica Srpske Željka Cvijanović rekla je da postojeći Savjet ministara nema kredibilite i da EU očekuje što brže formiranje nove vlasti.

"Kofer" pun briga ponijeće članovi Predsjedništva u Brisel. Ne zna se većina na bh. nivou, Federacija je paralisana. Stopirano je imenovanje mandatara novog Savjeta ministara, svoju saglasnost bošnjački i hrvatski član Predsjedništva uslovljavaju nastavkom NATO puta.

- Moramo da objasnimo zašto nema vlasti, kakvi su odnosi, zašto je ovakva situacija - posebno ekonomska, zašto Predsjedništvo nije ispoštovalo zakon... Mnogo toga ćemo morati da objasnimo, ali ja ću pokušati tamo da gradim partnerstvo, a vidjećemo kakvi su planovi EU - rekao je Dodik.

Mjesec dana Željko Komšić i Šefik DŽaferović drže BiH u pat poziciji, blokiraju implementaciju izbornih rezultata, jer ne žele da daju mandat Zoranu Tegeltiji iz SNSD-a.

- Kako da damo mandat čovjeku koji je iz partije koja se protivi NATO integracijama - kaže DŽaferović.

Na upozorenja da krše zakonom propisane rokove u vezi s imenovnjem mandatara Savjeta ministara, lakonski odgavaraju da se i ranije dešavalo da kasni formiranje Savjeta ministara.

- Uostalom, kada se već poziva na poštivanje zakona oko imenovanja mandatara, gospodin Dodik je predsjedavajući i on zakazuje sjednice. On nije zakazao sjednicu, te se nije ni moglo odlučivati o mandataru - kaže Komšić.

Dodik odgovara da je namjeravo da to uradi, ali da su druga dva člana Predsjedništva to izbjegla i rekli da imenovanje mandatara treba da se ostavi za kasnije.

Na pitanje da li očekuje da će Savjet ministara uskoro biti formiran, Dodik odgovara:

- Kada njih pitate kažu da je prošli put Savjet ministara bio formiran u martu. Vidjećemo... U suštini, to je njihov problem, a ne moj.

Blokade i zastoj u formiranju Savjeta ministara za predsjednicu Srpske su neprihvatljivi. Ona smatra da nije normalno da se ne provedu rezultati izbora i da odlazeći Savjet ministara unedogled ostane u mandatu.

- Smatram da je prosto nevjerovatna nedavna izjava gospodina Komšića da nema ništa protiv da ovaj Savjet ministara sjedi tu još četiri godine. Pa taj Savjet ministara nema nikakav kredibilitet. Treba se prisjetiti izjava zvaničnika EU da i oni očekuju da uskoro bude formirana vlast i da znaju da nije normalno stanje da se unedoleg odugovlači formiranje vlasti - ističe Cvijanovićeva.

Dodik je rekao da će Republika Srpska biti strpljiva, ali da postoji vrijeme "kada ćemo morati jasno da kažemo da joj šteti ono što se radi na nivou BiH".

- Srpska će sama početi da donosi neke odluke koje se možda neće svidjeti drugima, ali mi nemamo namjeru da trpimo štetu - poručio je Dodik.