latinica  ћирилица
20/01/2019 |  17:34 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Јovanjdan u porodici Lajić podno Kozare

Porodici Lajić u Gornjoj Lamovitoj kod Prijedora, proslavlja Krsnu slavu - Svetog jovana Krstitelja. Porodica, prijatelji i kumovi - danas svi za istim stolom.

Krsnu slavu, domaćin, Draško Lajić, preuzeo je nakon očeve smrti, zajedno s braćom. Јovandan se u njihovoj porodici danas proslavlja u tri kuće.

- Svake godine se okupljamo da tradiciju uveličamo, jer ovo je krsna slava naših predaka. Po našem vjerovanju, najvjerovatnije je da je naš predak kršten na Јovanjdan, i to je ostalo u tradiciji - kaže Draško Lajić.

Iako nije oženjen i još uvijek nema potomaka, u njegovom domu sve je onako kako je po tradiciji i običaju - lomila se česnica, palio tamjan, dok su bratanci i bratanice čitali slavu. Za najmlađe i darovi, sve po tradiciji i običaju.

- Јedva čekam da naslijedim svoju slavu - priča Makarije Lajić.

A za bogatu slavsku trpezu, pobrinula se Draškova desna ruka, sestra Branka. Kako kaže, to je njena dužnost i obaveza dok snaha u kuću ne dođe. Pečenica je i u ovom domu neizostavan dio trpeze.

- Slavski ručak tradicionalno podrazumijeva supu, sarmu, pogaču, pitu koja uvijek mora da bude topla i vruća, a može se i osjetiti dobro poznati miris. Tu su i razni slani rolati, kolači, slana torta i salate raznorazne - nabraja Branka đakonije s trpeze.

Za slavskim stolom rođaci, kumovi, prijatelji i kolege padobranci.

- Kod nas nema veće radosti nego doći u ovu kuću, a pogotovo u kuću kakava je kuća Lajića pod pitomom Kozarom. Mi svake godine nastojimo da našeg dobrog prijatelja i kolegu sportistu udostojimo svojim prisutvom, jer i on je gost na našoj slavi - ističe Rade Čajić.

A gosti Lajića danas su jednoglasni - zdravlje, sreću i blagostanje žele domaćinu i ovoj kući i da tradiciju i običaje održavaju i mlađe generacije. Pored toga, imali su i još jednu slavsku želju - da ovaj dom vrijednog domaćina, od sljedeće slave, ima i novu domaćicu, a sestra da preuzme ulogu koju i zaslužuje i bude samo gost.