latinica  ћирилица
20/01/2019 |  20:43 ⇒ 20:48 | Autor: B92

Šokantan poraz rukometaša Hrvatske, polufinale sve dalje

Rukometaši Brazila napravili su veliko iznenađenje na Svjetskom prvenstvu pobijedivši Hrvatsku 29:26 u Kelnu.

Predvođeni strijelcem osam golova Hanijelom Langarom, Brazilci su ostvarili prvu pobjedu u drugoj fazi SP gdje su samim plasmanom ostvarili najveći uspjeh u istoriji.

S druge strane, Hrvati su ovim porazom nakon velike pobjede nad evropskim prvakom Španijom sveli na minimum šanse za plasman u polufinale turnira.

Osim toga, "kaubiji" su ugrozili i treće mjesto u Grupi E koje vodi u razigravanje za plasman, a koje je bitno jer prvih sedam selekcija sa SP će izboriti mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2020.

Brazilci su odigrali fantastičan meč u kojem su sve vrijeme kontrolisali rezultat, u nekoliko navrata su imali pet golova prednosti u prvom poluvremenu, dok su u drugom stigli i do +6 (22:16).

Hrvati uspijevaju da se vrate u igru serijom 5:1 sredinom drugog dijela meča čime su se primakli na samo gol zaostatka (26:25), ali Brazilci odolijevaju ovom pritisku i ekspresno povećavaju na 28:25, nakon čega rival više nije imao odgovor.

Langara su u timu Brazila pratili Felipe Borhes sa pet, te Pozer, Tešeira i Toledo sa po tri gola, dok su najefikasniji Hrvati bili Domagoj Duvnjak, Zlatko Horvat, Luka Stepančić i Manuel Štrlek sa po pet pogodaka.

U sljedećem kolu Grupe E Hrvatska igra sa domaćinom Njemačkom, a potom i sa aktuelnim šampionom svijeta Francuskom, gdje će joj najvjerovatnije biti neophodne dvijje pobede za mjesto u polufinalu.

U prvom meču drugog kola Grupe F, Mađarska je očekivano savladala Tunis 26:21 i ušla u borbu za treće mjesto koje vodi u razigravanje za plasman.

Mađare je predvodio Balog sa devet golova, dok je sedam postigao Lekai, a Tunišane su predvodili Buganmi i Sanai sa po pet.