latinica  ћирилица
21/01/2019 |  13:44 | Autor: SRNA

Završetak radova za gasovod do sredine decembra

Izgradnja gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju trebalo bi da počne u martu, a završetak radova predviđen je za 15. decembar, rekao je generalni direktor Јavnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović.

- Ako sve bude u redu, mi ćemo između 15. i 31. marta krenuti sa radom. Sve je spremno za ono što je tražio predsjednik Rusije Vladimir Putin i što su se on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili, a što piše u dokumentima Agencije za energetiku - rekao je Bajatović za RTS.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku se radi na projektovanju, a za početak radova se čeka mišljenje Energetske zajednice koje se očekuje početkom februara.

- Prvih dana februara biće dato mišljenje Energetske zajednice, a nakon toga će naša agencija dati konačno rješenje - rekao je direktor "Srbijagasa".

On je ukazao da bi magistralni gasovod kojim treba da se doprema gas iz "Turskog toka" potpuno u funkciji trebao biti do aprila 2020. godine i naveo da će gasovod kroz Srbiju graditi srpsko-rusko preduzeće "Gastrans".

- "Gastrans" će graditi gasovod interkonektor od Bugarske do Mađarske sa tri izlazna mjesta za potrebe srpskog tržišta, te potrebe Republike Srpske i BiH. Ulazna tačka je na granici sa Bugarskom u okolini Zaječara. Trasa je vrlo slična trasi "Јužnog toka". Izlaz je kod Horgoša prema Mađarskoj. Ulazne tačke su usaglašene, i sa Mađarskom i sa Bugarskom stvari dobro stoje" - istakao je direktor "Srbijagasa".