latinica  ћирилица
21/01/2019 |  13:49 | Autor: SRNA

Mektić: Ne vidim nijednu ozbiljnu aktivnost EU

Ministar bezbjednosti u Savjeta ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da ne vidi nijednu ozbiljnu aktivnost EU s ciljem zatvaranja migrantske rute preko zapadnog Balkana.
Dragan Mektić (Foto:N1/Screenshot) -
Dragan Mektić (Foto:N1/Screenshot)

On smatra da je EU, umjesto toga, samo ponudila pomoć za humanitarno zbrinjavanje migranata tokom tranzita.

"Rješenje treba tražiti na izvorištu problema i tu zaustaviti migracije, a to su spoljne granice EU u Grčkoj i Bugarskoj. Sada se bavimo posljedicama", rekao je Mektić tokom sastanka sa predstavnicima državnog tužilaštva Holandije Varnerom ten Kateom i policije Monik Mos, s kojima je razgovarao o jačanju saradnje u oblasti migracija, posebno u borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja.

On je naglasio da ni među zemljama regiona ne postoji saradnja kada je riječ o ovom problemu, saopšteno je iz Ministarstva.

Umjesto toga, dodaje Mektić, problem sa migrantima neko nastoji da prebaci na susjednu zemlju, te je kao kao negativan primjer naveo i ponašanje Hrvatske, gdje postoje izjave migranata da ih policija fizički maltretira, kao i snimci na kojima se vidi da ih tjeraju da se ilegalno vraćaju u BiH.

On je naveo da BiH ovom problemu pridaje veliki značaj i da je prošle godine otkriveno i razbijeno oko 20 organizovanih kriminalnih grupa.

Tokom sastanka razgovarano je o mogućnosti razmjene informacija o trgovini ljudima, te obuci policajaca da lakše prepoznaju i otkriju žrtve.