latinica  ћирилица
21/01/2019 |  14:06 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Poreska uprava: Do sutra ažurirati podatke o licima koja vode poslovne knjige

Poreska uprava Republike Srpske poziva obveznike da u registru ažuriraju podatke o licima koja za njih vode poslovne knjige i to najkasnije do sutra u područnoj jedinici ove uprave.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

U okviru sprovođenja integrisanog informacionog sistema u Poreskoj upravi u toku su aktivnosti na omogućavanju elektronskog podnošenja poreskih prijava koje su ugrađene u taj sistem - poreske prijave za posebnu republičku taksu, komunalnu taksu, boravišnu taksu i porez na dobit, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

Lica koja su ovlaštena za podnošenje poreskih prijava i kojima je izdat sertifikat za elektronski potpis postaće eksterni korisnici sistema nakon što im budu dodijeljena korisnička prava od Poreske uprave Republike Srpske.

Radi dodjele korisničkih prava licima kojima je dodijeljen elektronski sertifikat, odnosno podnošenje poreskih prijava elektronskim putem u slučaju kada knjigovodstvene i druge agencije podnose poreske prijave za poreske obveznike, neophodno je da je u registru ažuran podatak o licu koje vodi poslovne knjige.

Ukoliko taj podatak nije ažuran, tada knjigovodstvena agencija ili drugo lice neće moći da podnosi poreske prijave koje se nalaze u integrisanom informacionom sistemu.

Podaci iz registra, te podaci o izdatim sertifikatima za elektronski potpis, pokazuju da postoji značajan broj poreskih obveznika koji nemaju ažuran podatak o licu koje za njih vodi poslovne knjige, zbog čega je neophodno da ih ažuriraju.

Spisak poreskih obveznika u Republici Srpskoj koji nemaju ažuran podatak o licu koje im vodi poslovne knjige nalazi se na internet stranici Poreske uprave Srpske /www.poreskaupravars.org/ i svi oni koji se nalaze na ovom spisku dužni su da ažuriraju navedene podatke.