latinica  ћирилица
21/01/2019 |  14:32 | Autor: SRNA

I narednih dana padavine

U Republici Srpskoj i narednih dana biće oblačno sa padavinama, a sutra se očekuju povećanje snježnog pokrivača.
Snijeg - Foto: RTRS
SnijegFoto: RTRS

Prema prognozi meteorologa, sutra će biti oblačno, prohladno, sa snijegom u većini predjela, a umjerena kiša biće u nižim predjelima Hercegovine.

Očekuje se povećanje snježnog pokrivača, posebno u centralnom planinskom pojasu, a na jugu obilnija kiša.

Ujutro, prijepodne i tokom dana u većini krajeva oblačno, prohladno sa slabim snijegom, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema podnevu i poslijepodne očekuje se jačanje padavina, posebno u centralnom planinskom pojasu i na zapadu, pa će se formirati novi snježni pokrivač, a prema noći i povećavati.

U planininskom pojasu biće oko 15 do 20 centimetara novog snijega, u nižim predjelima oko 10 centimetara, a najmanje se očekuje na sjeveru i sjeveroistoku. U Hercegovini će biti intenzivnije kiše, pa se očekuje od 40 do 60 litara po metru kvadratnom, lokalno i više.

Minimalna temperatura vazduha od minus četiri do jedan, na jugu oko četiri stepena, u višim predjelima na zapadu oko minus šest stepeni Celzijusovih.

Najviša dnevna temperatura od minus dva do dva, na jugu oko šest, u višim predjelima od minus četiri.

U srijedu, 23. januara nastavlja se period oblačnog, prohladnog vremena sa mjestimičnim snijegom, rijeđim i slabim na sjeveru, češćim i umjerenim u centralnom pojasu i na istoku, gdje će doći do povećanje snježnog pokrivača, dok će na jugu biti kiša.

Tokom dana biće i perioda suvog vremena češće u centralnim i sjevernim predjelima.

Minimalna temperatura od minus četiri do nula, na jugu par stepeni viša, u višim predjelima oko minus šest. Najviša dnevna od minus dva do tri, na jugu do šest, u višim predjelima oko minus četiri stepena.

U četvrtak, 24. januara u toku noći očekuje se jenjavanje padavina, djelimično kidanje oblačnog sistema od juga prema centralnom pojasu, pa će ujutro biti pretežno suvo, jedino na sjeveru uz mjestimičan slab snijeg, gdje će ostati oblačno, te oko rijeka i u kotlinskim predjelima sa maglom.

Tokom dana ostaje slično, pretežno do potpuno oblačno, mjestimično s padavinama na granici kiše i snijega. Poslijepodne i uveče ponovo češće padavine.

Minimalna temperatura od minus tri do jedan, na jugu par stepeni viša, u višim predjelima oko minus šest stepeni. Najviša dnevna od minus jedan do četiri, na jugu do sedam stepeni, u višim predjelima oko minus tri.