latinica  ћирилица
21/01/2019 |  14:36 | Autor: SRNA

Đukanović- Meta: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine - interes svih

U interesu Crne Gore i Albanije je da Beograd i Priština nastave dijalog, ocijenili su danas u Podgorici predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Albanije Ilir Meta.
Podgorica: Đukanović i Meta - Foto: SRNA
Podgorica: Đukanović i MetaFoto: SRNA

"Saglasili smo se da naše dvije zemlje imaju interes da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi. To podrazumijeva našu spremnost da u punoj mjeri pokažemo odgovornost prema naporima koje će Srbija i Kosovo ulagati u ovaj dijalog", naveo je Đukanović.

Đukanović je dodao da je konstatovan i napredak koji je ostvaren u Makedoniji.

"Naše je uvjerenje da će Makedonija nakon dugog zastoja iskoristiti svoju novu šansu i na taj način doprinijeti stabilnosti i boljoj perspektivi regiona", naveo je Đukanović.

On je nakon sastanka sa Metom rekao da je razgovarano o mnogim pitanjima.

"U bilateralnoj ravni govorili smo da smo ponosni na ono što su obje države uradile na unapređenju manjinskih prava na prostoru naših država. Ali, to su pitanja koja uvijek traže novi paket pažnje državne politike. Saglasili smo se da treba nastaviti proces utvrđivanja granica između naše dvije zemlje", rekao je Đukanović.

Na sastanku je bilo riječi i o ekonomskoj saradnji Crne Gore i Albanije.

"U tom kontekstu smo govorili o jadransko-jonskom putnom koridoru i preuzeli određene obaveze koje znače samo podršku već definisanim planovima Vlade. Razgovarali smo o pitanju pažljivog odnosa prema vrijednim eko-sistemima, naročito o eko-sistemu Skadarskog jezera", rekao je Đukanović.

Meta je ocijenio da je Crna Gora već dvije decenije važan faktor stabilnosti regiona.

"Veoma sam srećan što sam došao u Crnu Goru, jer ona već dvije decenije predstavlja snažan faktor stabilnosti našeg regiona i istovremeno daje primjer evroatlantske integracije. Ova posjeta biće podstrek našim daljim projektima", rekao je Meta.

On je izrazio poštovanje za podršku Crne Gore koja je priznala /samoproglašeno/ Kosovo i pomogla da se ono "integriše u sve regionalne inicijative".