latinica  ћирилица
21/01/2019 |  15:34 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

U bolnici "Srbija" akcija besplatnih mamografskih pregleda

U bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu organizovana je akcija besplatnih mamografskih pregleda.

Svi termini do prvog marta su popunjeni, ali organizatori ističu da će pregledi biti vršeni dok god bude zainteresovanih.

Mamografski pregled dojki jedan je od najbitnijih, odnosno zlatni standard za dijagnostiku oboljenja dojke, a u bolnici "Srbija" mogu se pohvaliti modernim digitalnim mamografom.

- Mamografija vidi promjene koje vrlo često ultrazvuk ne može da dijanostikuje, otprilike svaka žena preko 40 godina bi trebalo uraditi mamografski pregled, nekako se držimo protokola između 12 i 33 mjeseca da bude razlika između mamografije, pošto radimo digitalnim mamografom to zračenje je zaista svedeno na minimum - kaže Zorica Mirvić, načelnik Odjeljenja radiologije Bolnice "Srbija".

Na važnost preventivnih pregleda kojima se dijagnostikuje karcinom dojke, koji prijeti svakoj osmoj ženi u svijetu, ukazuje i statistika za Republiku Srpsku.

- Na godišnjem nivou, podatke koje sam dobila u zadnjih pet  godina od 2011. do 2015. godine iz Instituta za javno zdravstvo je oko 450 pacijenata godišnje, što nije zanemarljivo i ono što je veliki problem što sada to više nije rezervisano samo za stariju populaciju, nego se sve više ta granica pomjera prema mlađoj populaciji - ističe Ljiljana Ivančić, pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske.

Interesovanje za besplatne mamografske preglede je ogromno, a do sada su se već prijavile 224 žene.

- Interesovanje za samu akciju je ogromno i imamo situaciju da su svi termini popunjeni do prvog marta i odlučićemo u razgovoru sa rukovodstvom Olimpijskog centra da li i za koji period da produžimo samu akciju - napominje Nebojša Šešlija, v.d. direktora Bolnice "Srbija".

Akciju besplatnih mamografskih pregleda omogućio je Olimpijski centar Јahorina koji je, kako je rečeno, postao jedan od nosilaca razvoja Srpske, ali koji će uvijek imati društvenu odgovornost prema ljudima sarajevsko-romanijske regije koji su ga napravili i sačuvali.

- Ovaj današnji dan je poklon svim našim majkama, ženama, sestrama, rodicama, pozivam još jednom sve žene sarajevsko-romanijske regije da se odazovu, nema veze što su kapaciteti popunjeni, produžićemo ovu akciju sve do posljednjeg zahtjeva i posljednjeg pregleda - poručuje Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora OC "Јahorina".

Akciju će podržati i gradske opštine.

Sa današnjeg sastanka upućen je poziv svim institucijama i kompanijama da se povedu primjerom Olimpijskog centra i podrže slične aktivnosti.